Antwerpenaar William Wouters nieuwe voorzitter Internationale Sommeliersvereniging ASI

De Belg William Wouters is verkozen als nieuwe voorzitter van de Internationale Sommeliersvereniging ASI. Wouters runde jarenlang restaurant Pazzo in Antwerpen en maakt nu bekroonde wijn in Portugal. William Wouters was ook de drijvende kracht achter het WK voor Sommeliers in Antwerpen vorig jaar.

De internationale wijnwereld heeft Antwerpenaar William Wouters verkozen tot nieuwe voorzitter van de ASI, de Association Internationale de la Sommellerie. Dat is de vereniging die wereldwijd de belangen verdedigt van de sommeliers. Wouters was de afgelopen jaren de Europese vice-voorzitter van de organisatie en haalde het in een stemming van de zittende Argentijnse voorzitter Andrés Rosberg. "Mijn team en ik zijn klaar. We moeten als sommeliers nog beter gaan samenwerken", reageert Wouters. Het zijn meer dan uitdagende tijden voor de sommelierswereld nu de horeca wereldwijd getroffen wordt door de coronacrisis.

Wijnkenner en kok van de Rode Duivels

William Wouters is een begrip in de Belgische wijnwereld. In 1991  kroonde de flamboyante Antwerpenaar zich tot Beste Sommelier van het land. Hij nam voor België ook deel aan het WK voor sommeliers. Jarenlang was William Wouters de zaakvoerder van het Antwerpse restaurant Pazzo en voorzitter van de Belgische Sommeliersgilde. In 2012 was hij ook de officiële kok van de Rode Duivels op het WK voetbal in Brazilië.

Wouters verliet België een aantal jaren geleden voor Portugal om wijn te maken met zijn vrouw Filipa Pato.  Hun wijnen uit de streek Bairrada krijgen regelmatig topscores van internationale critici. Vorig jaar nog was Wouters de drijvende kracht achter de organisatie van het wereldkampioenschap voor sommeliers in zijn stad Antwerpen. Twee onderwerpen waarover William Wouters uitgebreid spreekt in de podcast Wijncast.

William Wouters zal de komende drie jaar aan het hoofd staan van de ASI. Hij is de derde Belg die het tot voorzitter schopt na Alain Demol (1983-1986) en Georges Geertz (1979-1980).

 

Meest gelezen