BBC laat onderzoeken of explosief interview met prinses Diana uit 1995 na fraude tot stand kwam

De Britse omroep BBC laat een onafhankelijk onderzoek voeren naar de gang van zaken rond een explosief interview met prinses Diana in 1995. Daarin vertelt Diana uitvoerig over haar probleemhuwelijk met prins Charles, de zoon van koningin Elizabeth en troonopvolger. Diana’s broer graaf Charles Spencer zegt nu dat interviewer Martin Bashir hem en Diana overgehaald heeft om het interview te geven op basis van documenten die hij zelf zou hebben laten vervalsen. 

De hele BBC-Panorama-uitzending van 20 november 1995 was gewijd aan een interview met Diana, de toenmalige prinses van Wales, echtgenote van troonopvolger prins Charles. De echtelieden leefden toen al gescheiden van tafel en bed, en Diana vertelde uitvoerig over de problemen in haar huwelijk, en over de geringe geschiktheid van Charles om koning te worden.

Sinds een paar weken zegt Diana's broer graaf Charles Spencer dat interviewer Martin Bashir haar onder valse voorwendselen overgehaald heeft om dat exclusieve interview te geven. 

Bashir toonde hem bankafschriften, die moesten bewijzen dat twee van Diana's personeelsleden betaald werden om negatieve informatie over haar door te spelen aan de inlichtingendiensten. Daarmee werd gesuggereerd dat de koninklijke familie Diana's imago wilde ondermijnen bij de bevolking om haar in een slecht daglicht te stellen bij een mogelijk echtscheidingsproces. 

We waren met z'n drieën in dit huwelijk. Dus het was een beetje drummen.

Diana, prinses van Wales

Bashir haalde Charles Spencer over, die op zijn beurt zijn zus Diana overhaalde om het interview te geven. Vrijwel niemand was vooraf op de hoogte, en het uitgebreide interview sloeg dan ook in als een bom. Vooral dat ene zinnetje over de derde persoon in het huwelijk van Charles en Diana blijft nog altijd nazinderen: "There were three of us in this marriage. So it was a bit crowded." (We waren met z'n drieën in dit huwelijk. Dus het was een beetje drummen.)

Bekijk hier de beruchte uitspraak van Diana in het interview (en lees voort onder de video):

Vervalsingen

Graaf Charles Spencer zegt nu te weten dat die bankafschriften vervalsingen waren. En dat hijzelf en Diana zich dus onder frauduleuze voorwendselen hebben laten overhalen. "Als ik die bankafschriften niet gezien had, zou ik Bashir nooit voorgesteld hebben aan mijn zus", schrijft hij. 

Lees voort onder de foto:

Graaf Charles Spencer, broer van wijlen prinses Diana.

De BBC stond al een paar weken onder druk door dit verhaal, en de kersverse directeur-generaal Tim Davie lanceert nu een onafhankelijk onderzoek naar de zaak. Lord Dyson, de gepensioneerde "Master of the Rolls" (hoogste rechter in Engeland en Wales) zal nagaan wat de BBC precies wist en of de omroep zijn journalist al die tijd onrechtmatig heeft beschermd. 

Lees voort onder de foto:

Lord Dyson, de gepensioneerde rechter die zich zal buigen over de zaak.

Doorbraak

Voor de inmiddels 57-jarige Martin Bashir betekende dit interview zijn doorbraak. Er keken destijds niet minder dan 23 miljoen mensen naar de beruchte Panorama-uitzending. Bashir werkt nog altijd voor de BBC-nieuwsdienst, als eindredacteur religieuze zaken. Hij herstelt op dit moment van een hartoperatie en de gevolgen van COVID-19, en is voorlopig niet in staat om te antwoorden op de beschuldigingen. Maar hij liet wel al een verloren gewaand briefje van Diana bezorgen waarin die haar tevredenheid zou uitdrukken over hoe het programma tot stand kwam.

BBC-journalist Martin Bashir

Prins William vindt het "een stap in de goede richting" dat er nu een onderzoek gevoerd wordt. "Het zou moeten helpen om de waarheid te achterhalen achter de actie die tot dit Panorama-interview geleid heeft en de beslissingen die de BBC toen nam."

Scheiding

Toen Diana in het beruchte interview ook nog zei dat haar man niet echt geschikt was voor het koningschap door de vele beperkingen die bij die job horen, was de maat vol. Acht maanden na dit interview werd hun definitieve scheiding uitgesproken. En nog een jaar later vond de prinses de dood bij een auto-ongeluk in een Parijse tunnel, op 31 augustus 1997. Ze was toen 36. 

Een blik op de voorpagina's van Britse kranten nadat het interview destijds was uitgezonden.
AFP or licensors

Meest gelezen