Iconische blauwe champignonbakje verdwijnt, deze verpakkingen wacht hetzelfde lot 

Het iconische blauwe champignonbakje verdwijnt uit steeds meer supermarkten. Dat schrijven de kranten van het Mediahuis. De bakjes worden meestal vervangen door transparant plastic of door kartonnen doosjes met een waterafstotende laag. Beide alternatieven zijn beter recycleerbaar.

De klassieke witte champignons worden al sinds halfweg vorige eeuw in de typische blauwe bakjes verkocht in ons land. De blauwe schijn van het plastic doosje zou de champignons er smakelijker doen uitzien, maar de laatste tijd zijn die blauwe bakjes moeilijker te vinden in de supermarkt. Lidl en Delhaize zijn er al mee gestopt, ook bij de andere grootwarenhuizen is het blauwe bakje op z’n retour.

Door de blauwe kleur blijft er een restkleur over in het recyclaat

Expert duurzame verpakkingen Peter Ragaert (UGent)

De blauwe bakjes zijn meestal wel recycleerbaar, maar het is vooral de blauwe kleur die het bakje minder interessant maakt. "Door de blauwe kleur blijft er een restkleur over in het recyclaat", zegt expert duurzame verpakkingen Peter Ragaert (UGent) aan VRT NWS. "Waardoor je het voor minder toepassingen kunt inzetten."

Voor andere voedingswaren verdwijnen ook de zwarte bakjes de laatste tijd uit de winkelrekken. Die zijn -net als de blauwe champignonbakjes- wel recycleerbaar, maar ook hier speelt de kleur een nadelige rol. Niet alleen omdat er een restkleur kan achterblijven, maar ook omdat de sensoren van de lopende band in de recyclagebedrijven ze niet altijd oppikken. En zo belanden ze alsnog bij het restafval.

Ook andere verpakkingen verdwijnen

De komende maanden en jaren gaan we trouwens nog meer verpakkingen zien verdwijnen. "Binnen Europa wil men tegen 2030 alle plastic verpakkingen 100 procent recycleerbaar maken", legt Ragaert uit. "Veel landen en bedrijven hebben die deadline voor zichzelf al op 2025 gelegd."

"We zien steeds meer de trend om zoveel mogelijk naar transparante verpakkingen te gaan die beter recycleerbaar zijn", zegt de verpakkingsexpert. Tegelijk wordt ook steeds vaker karton gebruikt als alternatief voor plastic verpakkingen. Denk maar aan fruit dat tot voor kort vaak volledig in plastic zat, maar nu op veel plaatsen in karton wordt gepakt.

Vanaf volgende zomer worden ook een hele reeks andere plastics verboden. Het gaat dan bijvoorbeeld om niet-herbruikbaar bestek, plastic wattenstaafjes en niet-herbruikbare bekers. Maar ook de typische piepschuim bakjes waar vlees en vis in verkocht wordt verdwijnen. Als alternatief kan bijvoorbeeld het vlees of de vis op gelamineerd karton worden gelegd en vacuüm verpakt met een plasticfolie (zie foto onder).

Meest gelezen