SEATTLEPI.COM

Amerikaanse autoriteiten vinden Boeing 737 MAX weer veilig genoeg om te vliegen, Europa zou nog dit jaar volgen

De 737 MAX-vliegtuigen van de Amerikaanse constructeur Boeing zijn veilig genoeg om weer te vliegen. Dat heeft de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA bekendgemaakt. Daarmee komt er na 20 maanden een einde aan de langste periode in de Amerikaanse luchtvaartgeschiedenis dat een vliegtuigtype aan de grond werd gehouden. Ook Europa zal wellicht nog dit jaar groen licht geven.

De 737 MAX-toestellen, die nog maar in 2017 geïntroduceerd werden, staan sinds midden maart vorig jaar wereldwijd aan de grond na twee dodelijke crashes op enkele maanden tijd. In oktober 2018 stortte een 737 MAX neer van Lion Air in Indonesië, in maart 2019 gebeurde hetzelfde met een toestel van Ethiopian Airlines. Bij die ongelukken vielen alles samen 346 doden. 

Onderzoek wees nadien uit dat er een fout zat in de software van het vliegtuig. Boeing werkte anderhalf jaar aan het vliegtuig om het probleem op te lossen.

Trainen

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft de aanpassingen van Boeing onderzocht en zopas het vliegtuig weer veilig verklaard om te vliegen. Nu die toestemming er is, moeten luchtvaartmaatschappijen hun computersoftware bijwerken en de piloten opnieuw trainen.

Ook bij het Europese luchtvaartagentschap EASA hebben ze al aangegeven dat de 737 MAX-toestellen weer zullen mogen vliegen. De formele beslissing moet nog worden genomen, maar dat zou normaal gezien nog voor het einde van het jaar gebeuren.

Meest gelezen