Videospeler inladen...

Kerstmis allicht in eigen gezin, zegt premier De Croo: "We zullen dan nog altijd gevaarlijk zijn voor elkaar"

Kerstmis zullen we allicht in ons eigen gezin moeten vieren. Dat zegt premier Alexander De Croo (Open VLD) in "Vandaag" op Eén. "We zullen dan nog steeds gevaarlijk zijn voor elkaar. We willen toch geen kerstmisgolf in onze ziekenhuizen?" Want hoewel de cijfers de goede kant opgaan "zitten we nog steeds dichter bij de start dan bij het einde van deze marathon". 

"Tegen Kerstmis zal het coronavirus er nog steeds zijn en de mensen zullen ook nog niet gevaccineerd zijn", zegt De Croo. "De feestdagen zijn een periode van samenzijn en mooie herinneringen delen. Dat gaan we toch niet doen op een moment dat we nog gevaarlijk zijn tegenover elkaar? Kerstmis zal dit jaar absoluut niet zijn zoals vroeger." De premier geeft ook aan dat de regels rond sociaal contact allicht nog zullen blijven.

De Croo zal Kerstmis dit jaar vieren met zijn vrouw en twee kinderen. "Ik denk dat dat de logica zelve is", zegt hij. "Dat is moeilijk in heel wat gevallen, denk bijvoorbeeld aan mensen die alleen zijn. Dat weet ik, maar het laatste wat we willen is dat er later een kerstmisgolf (een derde coronagolf, red.) komt. Als we rond Kerstmis onvoorzichtig zijn, zal dat namelijk na drie of vier weken het resultaat zijn. We gaan elkaar toch niet in gevaar brengen tijdens een feest dat draait rond geborgenheid?"

Bekijk hier een fragment uit het gesprek waarin De Croo het heeft over Kerstmis.

Videospeler inladen...

Of deze tweede coronagolf komt door de versoepelingen van regering-Wilmès – waarin De Croo minister was – wil de huidige premier niet gezegd hebben. “We hebben altijd op basis van de adviezen van de experten beslissingen genomen”, zegt hij. “Ik kan niet terugkomen op wat er in het verleden is gebeurd. Ik moet me bezighouden met de beslissingen die ik kan nemen. Het verleden kan ik niet veranderen.”

En dan is er ook nog de kritiek die viroloog Marc Van Ranst uitte in de Nederlandse krant De Volkskrant. Hij zei dat ons land “domweg geen goed coronabeleid heeft” en dat ligt onder meer aan “de ingewikkelde staatsstructuur” en “onze acht ministers van Volksgezondheid”. 

“Hij legt de vinger op de wonde over ons versnipperd land”, zegt De Croo daarover. “Ik zou liever kunnen handelen in plaats van te onderhandelen. In crisismomenten verliezen we in ons land te veel tijd met die onderhandelingen. Als zoveel ministers moeten samenzitten om een akkoord te sluiten, dan is dat evident. Maar ook die beslissing eenduidig uitleggen, is moeilijk.”

Bekijk hier een fragment uit het interview waarin De Croo het heeft over de kritiek van Van Ranst.

Videospeler inladen...

“We moeten hier lessen uit trekken”, benadrukt de premier. “Anderzijds moeten we ook kijken naar wat goed is gegaan. Onze ziekenhuiscapaciteit staat zwaar onder druk, de mensen in de zorg leveren bovenmenselijke prestaties, maar we hebben wel iedereen hulp kunnen bieden die hulp nodig had. Er waren hier geen taferelen zoals in andere landen, waar mensen in de gang moesten worden verzorgd.”

Maar dat deze crisis zwaar weegt op velen, beseft De Croo naar eigen zeggen. “Dat we geen mensen mogen ontmoeten of vastpakken, weegt ook op mijn gemoed. Ik ben iemand die ook graag sociaal contact heeft en niet met de handrem op wil leven, maar daar worden we nu toe gedwongen. We moeten goed luisteren als mensen zeggen dat ze het moeilijk hebben.”

Bekijk hier het volledige gesprek in "Vandaag".

Videospeler inladen...

Meest gelezen