Copyright of Arman Zhenikeyev

Deinze schakelt jongeren in als hulplijn voor elkaar: “We willen de drempel verlagen”

De stad Deinze richt zelf een hulplijn op waar jongeren die het moeilijk hebben met elkaar kunnen praten. Jongeren kunnen zowel online als via de telefoon hulp zoeken. “Het zijn geen professionele hulpverleners, maar we willen zo de drempel verlagen”, klinkt het. 

“We horen van heel veel jongeren dat ze het moeilijk hebben tijdens deze lockdown”, vertelt schepen Rutger De Reu (CD&V). “Ze hebben bijna geen contact meer met leeftijdsgenoten nu de jeugdbewegingen niet meer actief zijn en ze maar af en toe naar school kunnen gaan. Om hen te helpen, schakelen we daarom jongeren in om leeftijdsgenoten uit deze moeilijke periode te halen.” Deinze doet dat via een hulplijn online en via de telefoon. De stad organiseert ook online activiteiten 

"TSJID CHAT"

“Jonge mensen kunnen 7 dagen op 7 terecht op het chatkanaal”, legt De Reu uit. “Er is continu iemand aanwezig tussen 10.00u en 22.00u. Hiervoor werken we samen met een team van 4 jonge mensen van onze jeugddienst en het jeugdcentrum. De jongeren weten waarover ze spreken en zullen goed kunnen helpen.”

We gaan hiermee door tot de situatie normaliseert

Rutger De Reu, schepen in Deinze

De jongeren kunnen  drempelverlagend werken, maar het zijn geen professionals, benadrukt de stad. “Als er onderliggende problemen naar boven komen, zullen we doorverwijzen naar professionele hulpverleners en de juiste contacten leggen. We hopen vooral dat jongeren sneller zullen praten over wat hun dwarszit.”

Zolang als het nodig is

"TSJID CHAT" start vanavond op in Deinze, en zal lopen tot de situatie normaliseert. “Er is geen einddatum vastgelegd, we gaan kijken waar het ons brengt”, gaat De Reu verder. “Het kan ook zijn dat we het kanaal na verloop van tijd uitbreiden. Er werken nu 4 jongeren voor de hulplijn, dat is niet veel. Als we merken dat de taak te zwaar wordt, zullen we dan ook versterking voorzien.”

Online activiteiten

Behalve de hulplijn, organiseert Deinze ook activiteiten waar jongeren tijdens de lockdown aan kunnen deelnemen. “De activiteiten worden georganiseerd door "SJID": Samen Jong In Deinze. "SJID" is een samenwerking tussen alle jeugdverenigingen in Deinze en wordt gecoördineerd door de jeugddienst en de jeugdraad. De komende periode zal ze minstens 3 activiteiten per week organiseren via een online forum. Zo kunnen we jongeren toch 3 dagen in de week plezier geven en ze in contact laten komen met elkaar.”

kasto80

Meest gelezen