"Over 5 jaar" met Dominique Leroy (ex-Proximus): "Ik kan mezelf nog altijd recht in de ogen kijken"

Dominique Leroy is de opvallendste gast in de tweede aflevering van "Over 5 jaar" op Eén, een programma waarin Wim De Vilder mensen confronteert met voorspellingen van vijf jaar geleden. Leroy, ex-topvrouw van Proximus, heeft het over de schikking die ze met het gerecht trof over een zaak van aandelenhandel met voorkennis. "De perceptie is anders, maar de feiten zijn de feiten." TV-maker en wetenschapscommunicator Lieven Scheire is dan weer zijn optimisme over het klimaat kwijt en stand-upcomedian Michael Van Peel klonk visionair over de inperking van onze privacy. 

Voor Dominique Leroy (56, ex-CEO Proximus) waren de afgelopen jaren woelig. Toch kwam ze haar belofte van vijf jaar geleden na en sprak ze opnieuw af met Wim De Vilder om geconfronteerd te worden met haar voorspellingen van vijf jaar geleden.

Op een proces zou het jaren wachten zijn; met een schikking wilde ik dit zo snel mogelijk achter me laten

Vijf jaar geleden stelde Wim De Vilder de vraag aan Dominique Leroy of ze een buitenlands aanbod zou aanvaarden. Dominique Leroy is openhartig over het proces dat haar boven het hoofd hing wegens het vermoedelijke verkopen van aandelen met voorkennis. Dat werd vermeden door een schikking met het gerecht. "Een proces zou vier, vijf jaar op zich laten wachten, ik wilde dit zo snel mogelijk achter mij laten met een schikking," zegt Dominique Leroy nu. Zelfs al kostte die regeling ruim 100.000 euro. "Mijn geweten is zuiver," zegt de vroegere topvrouw van Proximus nog. "De perceptie is anders, maar de feiten zijn de feiten." 

Videospeler inladen...

Door corona is op zes maanden tijd de digitale vooruitgang van drie, vier jaar geboekt

Leroy is nu aan de slag bij Deutsche Telekom. Opnieuw op het hoogste niveau. Ze is er verantwoordelijk voor alle Europese landen behalve Duitsland. Van zo iemand mag je wel een juiste voorspelling over de evolutie van ons telefoongebruik verwachten. En dat deed Leroy ook, vijf jaar geleden. 

Videospeler inladen...

Net als in de eerste uitzending van "Over 5 jaar" wacht Wim De Vilder zijn gasten één voor één op in ’t Groen Kwartier, hartje Antwerpen. Lieven Scheire (39, wetenschapscommunicator, comedian en tv-maker) mist z’n entree niet. Hij komt aangereden met zijn Tesla – zijn nerdmobiel, zegt hij zelf – die hij deelt met neef en buurman Jonas Geirnaert. Over de toekomst van die elektrische wagen zei Scheire in 2015 dit:

Videospeler inladen...

En dat blijkt waar. Elektrische auto's maakten tot nu toe amper 0,4 procent uit van het totale wagenpark in ons land. Maar de stijging gaat de laatste maanden wel heel snel. Bij de aankoop van nieuwe wagens zie je in 2020 plots een stijging van 56,4 procent voor de elektrische auto.  

Ik ben mijn optimisme over het klimaat kwijtgespeeld

Als levend reclamebord voor de wetenschap is Lieven Scheire altijd optimistisch en enthousiast. Of het nu over ruimtetoerisme gaat of over de ontwikkelingen in de genetica. En dat is in dit programma niet anders. Met één uitzondering: klimaat. Dat het met de opwarming van de aarde wel goed zou komen, "dat optimisme ben ik kwijt".

Videospeler inladen...

Moeilijk om clowns als Boris Johnson en Donald Trump te overtreffen

De laatste gast in de tweede aflevering van "Over 5 jaar" is Michael Van Peel (42, comedian). Van Peel was in 2015 fulltime comedian en is dat nog steeds, maar achter zijn jaarlijkse eindejaarsconferences zette hij in 2018 een punt. Iets wat hij vijf jaar geleden blijkbaar toch al een beetje aanvoelde:

Videospeler inladen...

In zijn eindejaarsconferences maakte Van Peel zich geregeld druk over de inbreuken op onze privacy. Iets waar hij het ook met Wim De Vilder over had in 2015. Dus vóór de aanslagen in Brussel en de anti-terreurmaatregelen die er het gevolg van waren.  

Videospeler inladen...

Tot slot haalt Wim nog één van de belangrijkste vragen uit 2015 weer boven: "Zal je in 2020 gelukkiger zijn dan vandaag?". De antwoorden vandaag zijn eerlijk, maar niet altijd even positief. 

Videospeler inladen...

Volgende week in de derde aflevering van "Over 5 jaar": psychiater Dirk De Wachter, politica Liesbeth Homans (N-VA) en sociaal onderneemster en politica Sihame El Kaoukibi (Open VLD).

Bekijk de volledige aflevering hier:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen