Droogte, hagel, vorst? 3.000 boeren sloten "brede weersverzekering" af (die het rampenfonds moet vervangen)

Meer dan 3.000 Vlaamse boeren - oftewel 14 procent van de landbouwers - hebben dit jaar een zogenoemde “brede weersverzekering” afgesloten. Die verzekering werd vorig jaar in het leven geroepen om tegen 2025 het rampenfonds te vervangen. Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) spreekt van een goed resultaat voor het eerste jaar. “Op deze manier wapenen de landbouwers zich beter tegen een aantal risico’s zoals droogte, storm of hagel.”

Landbouwers die hun gewassen door droogte, stormen of overstromingen verloren zien gaan, konden voorheen een vergoeding krijgen uit het rampenfonds, als de uitzonderlijke omstandigheden erkend werden als een ramp. Dat fonds wordt stelselmatig afgebouwd en vervangen door de “brede weersverzekering”. 

Die verzekering werd vorig jaar in het leven geroepen en dit jaar konden de boeren voor het eerst zo’n polis afsluiten. Die verzekering wordt verkocht door verzekeraars en wordt voor 65 procent gesubsidieerd door de Vlaamse overheid.

14 procent

Meer dan 3.000 van de ruim 23.000 Vlaamse landbouwers hebben intussen zo’n verzekering afgesloten, blijkt nu uit gegevens van de verzekeraars. Het totale bedrag aan verzekeringspremies dat eind dit jaar betaald zal zijn, wordt geraamd op 14,5 miljoen euro. Hiervan wordt 65 procent gesubsidieerd, wat neerkomt op zo’n 9,4 miljoen euro. 

Minister Crevits is tevreden dat zo’n 14 procent van de boeren zich hebben verzekerd tegen weerschade. Daarmee doet Vlaanderen het beter dan Nederland, waar in het eerste jaar 2 procent van de landbouwers en na 5 jaar 4 procent van de landbouwers een verzekering afsloten.

Meest gelezen