EPA

Engie Electrabel schrapt investeringen voor levensduurverlenging kerncentrales

Engie Electrabel bereidt de kernuitstap in 2025 voor. De nucleaire topman Thierry Saegeman heeft dinsdag aan het personeel laten weten dat de investeringen voor de levensduurverlenging van de kerncentrales zullen worden geschrapt, zo schrijft Trends en het nieuws is ons bevestigd.

"Na constructieve gesprekken moeten we vaststellen dat de huidige regering de duidelijke intentie heeft om het regeerakkoord uit te voeren", citeert het weekblad Chief Nuclear Officer Thierry Saegeman in een boodschap aan het personeel. 

"We kunnen dus concluderen dat de Belgische regering definitief heeft gekozen voor de bouw van nieuwe gascentrales. Dat betekent twee dingen. Ten eerste: een volledige kernuitstap. Ten tweede: een finale beslissing (over een eventuele verlenging, red.) moeten we niet voor het einde van 2021 verwachten." (Lees verder onder de tweet van Trends.)

De regering De Croo heeft resoluut voor een kernuitstap in 2025 gekozen. Maar mocht in november 2021 een onverwacht probleem opduiken van bevoorradingszekerheid, dan zal de regering de nodige maatregelen nemen, zoals een aanpassing van de kalender van de kernuitstap, en dat voor een capaciteit die tot 2 GW kan gaan, staat in het regeerakkoord. Dat komt overeen met de capaciteit van 2 kerncentrales. Daarbij wordt in principe gemikt op Doel 4 en Tihange 3, de twee jongste kerncentrales.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

We kunnen geen tientallen miljoenen euro investeren zonder rendementszekerheid

Thierry Saegeman, Chief Nuclear Officer Engie Electrabel

Engie Electrabel wilde bij de publicatie van het regeerakkoord niet reageren op de plannen. Maar intern lijkt het bedrijf nu wel overtuigd dat de kernuitstap onvermijdelijk is. 

"De medewerkers van Electrabel en Tractebel Engineering die vandaag werken aan de langetermijnuitbating van Doel 4 en Tihange 3, zullen we vragen de lijst van projecten te herbekijken en in 2021 te focussen op projecten die nodig zijn, ook als er geen levensduurverlenging van de kerncentrales komt", verklaarde de Chief Nuclear Officer volgens Trends. "We kunnen geen tientallen miljoenen euro investeren zonder rendementszekerheid en bereiden ons dus voor op een definitieve stopzetting."

Uitstel?

De regering wil pas eind volgend jaar knopen doorhakken over een mogelijk uitstel van de kernuitstap. In een nota die Engie Electrabel eind september aan de regeringsonderhandelaars bezorgde, liet ze weten dat in dat geval Doel 4 en Tihange 3 met elf maanden vertraging, dus ten vroegste eind 2026, opnieuw operationeel zouden kunnen zijn, aldus Trends.

Als in 2021 blijkt dat er een probleem zou zijn, gaan we daar ook de juiste maatregelen voor nemen.

Minister voor Energie Tinne Van der Straeten (Groen)

Minister voor Energie Tinne Van der Straeten (Groen) zegt in "Terzake" dat ze blij is dat "één van de grootste exploitanten in ons land zegt dat ze akte nemen van regeerakkoord en zich inschakelen in dat regeerakkoord".

"Dat wil ook zeggen dat de groep zich inschakelt in de energietransitie", gaat Van der Straeten verder.  Ze bevestigt daarnaast de "wettelijke uitstapkalender", wat betekent dat de zeven kerncentrales dicht gaan. 

Maar ze voegt eraan toe dat de regering in 2021 de situatie gaat evalueren en dus zal bekijken hoe ver de energietransitie tegen dan gevorderd is en of dat dan volstaat voor de bevoorradingszekerheid. "Als dan blijkt dat er een probleem zou zijn, gaan we daar ook de juiste maatregelen voor nemen."

Bekijk hier een gesprek met minister voor Energie Tinne Van der Straeten (Groen), in "Terzake":

Videospeler inladen...

Bekijk hier een reportage over de energietransitie in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen