Belga

Dan toch nog geen zelfrijdende busjes in Leuven

Vervoersmaatschappij De Lijn heeft beslist om voorlopig geen zelfrijdende busjes in te zetten in Leuven. Het proefproject verdwijnt in de koelkast omdat de technologie volgens De Lijn nog niet ver genoeg staat en ook te duur is. Ook in Antwerpen, Mechelen en Genk komen er voorlopig geen busjes zonder chauffeur. Al wil Mechelen wél blijven experimenteren met het nieuwe vervoersmiddel.

De stad Leuven reageert teleurgesteld op de beslissing van De Lijn. "Het is jammer dat het er nu niet van kan komen", vindt Mobiliteitsschepen David Dessers (Groen). De bedoeling was om de zelfrijdende busjes vanaf 2023 in te zetten op het traject tussen het wetenschapspark op de Boudewijnlaan en de parking Vaartkom. "Ze zouden op die noord-zuidverbinding dwars door de stad rijden. In één busje zouden maximaal 20 mensen kunnen meerijden. Bovendien zou er een korte wachttijd van 5 à 10 minuten zijn waardoor je een soort van metrogevoel zou krijgen in een stad als Leuven."

Te veel obstakels

Maar het proefproject wordt nu dus door De Lijn op pauze gezet. "De technologie evolueert trager dan we dachten. Als het busje door het centrum van de stad zou moeten rijden, zou het te veel obstakels tegenkomen. Maar misschien is dit alleen uitstel en geen afstel," oppert Dessers. Het netplan van De Lijn voorziet nu een gewone busverbinding op hetzelfde traject in Leuven. Maar voorlopig dus mét chauffeur.

Meest gelezen