Google maps

Voormalige veeartsenijschool in Gent wordt middelbare school met theater- en danszaal

Het GO! onderwijs gaat de oude gebouwen van de voormalige faculteit diergeneeskunde in Gent volledig renoveren en herinrichten. "We hebben nood aan extra klaslokalen en polyvalente ruimtes", zegt Stephan Brynaert van GO! Onderwijs. "Daarnaast  wordt er ook een theaterzaal en een danszaal voorzien, zodat leerlingen hun competenties volledig kunnen ontwikkelen."

De voormalige veeartsenijschool aan de Coupure in Gent krijgt na 24 jaar leegstand eindelijk een nieuwe bestemming. De statige gebouwen met gietijzeren hekkens kwamen voor het eerst leeg te staan in 1996, wanneer de faculteit Diergeneeskunde verhuisde naar hun campus in Merelbeke. De gebouwen kwamen daarna in handen van het GO! Onderwijs dat nu, na jaren onderhandelen met Erfgoed Vlaanderen en Ergoed Gent, groen licht heeft gekregen om de gebouwen een tweede leven te geven. 

We gaan de paviljoenen niet afbreken, we geven ze een nieuw leven met de uitstraling die ze verdienen

Stephan Brynaert, directeur GO! Onderwijs Gent

"In samenwerking met een architectenbureau zullen de renoveringswerken binnenkort opgestart worden, zodat we de oude gebouwen de uistraling kunnen geven die ze reeds in het verleden hadden en die ze ook verdienen", klinkt het bij Stephan Brynaert, directeur van het GO! Onderwijs Gent. "We gaan de paviljoenen zeker niet afbreken."

GO! scholen verder uitbreiden

De renovatiewerken komen voor het Koninklijk Technisch Atheneum Mobi, dat reeds op de campus van de oude veeartsenijschool gevestigd is, net op tijd. "We merken de laatste tijd dat ons technisch aanbod meer leerlingen aantrekt, waardoor we meer nood hebben aan technische ruimtes. We hebben weliswaar een aantal geschikte lokalen, maar door de oude gebouwen te renoveren kunnen we meer capaciteit creëren en ook ons aanbod verder uitbreiden, zonder daarbij van locatie te moeten veranderen." 

Ook de tak van het deeltijds kunstonderwijs van de GO-groep en het kunstencentrum MuDa uit Evergem zullen hun intrek kunnen nemen in de gerenoveerde gebouwen. "Het is in eerste instantie de bedoeling om klaslokalen en polyvalente ruimtes te creëren. Daarnaast zal er ook een theaterzaal en een danszaal voorzien worden, zodat leerlingen hun competenties volledig kunnen ontwikkelen." 

7 jaar renoveren, 20 miljoen euro

Brynaert hoopt dat tegen 2025 de eerste gebouwen af zullen zijn. "Ze zeggen dat ik heel optimistisch ben, maar ik hoop dat we over 5 jaar de eerste gebouwen in gebruik zullen kunnen nemen. Daarna wordt er verder gerenoveerd, zodat alle werken in een totale tijdspanne van 7 jaar afgerond kunnen worden." Maar die werken komen er natuurijk niet vanzelf. Aan de herstellingswerken hangt een kostenplaatje van 20,5 miljoen euro vast. "Het is een van de grootste investeringen binnen de renovaties van schoolgebouwen." 

kasto80

Meest gelezen