Pixabay

Hondencoach organiseert online lessen voor honden: “Sinds eerste lockdown enorm veel aanvragen”

Hondencoach Sofie Callens uit Destelbergen van Hondersteboven organiseert online workshops en sessies voor honden en hun baasjes. De afgelopen maanden kreeg ze opvallend meer vragen over de opvoeding van pups. “En ik ben niet de enige hondencoach met een overvolle agenda”, klinkt het. 

Er zijn geen officiële cijfers over het aantal honden die mensen in huis hebben genomen sinds het begin van de coronacrisis, maar heel wat hondencoaches uit Oost-Vlaanderen hebben het idee dat er een enorme stijging is. “We krijgen echt heel veel aanvragen van mensen die hulp willen met het opvoeden van hun pup”, getuigt coach Sofie Callens bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. Het opvoeden van een pup kan natuurlijk niet op zich laten wachten, en daarom voorziet Sofie Callens nu ook online lessen.

Pup opvoeden

“Ik heb het gevoel dat veel mensen tijdens de eerste lockdown een hond in huis hebben genomen”, gaat Callens verder. “Omdat de hondenscholen door de coronacrisis gesloten zijn, zoeken ze natuurlijk een andere oplossing en zo komen ze bij coaches zoals ik terecht.”

“Pups moeten nog alles leren en ook het baasje moet leren hoe ze moeten omgaan met hun huisdier. Ik merk dat er door de coronacrisis heel specifieke problemen de kop op steken. We zien bijvoorbeeld dat sommige pups het moeilijk hebben met socialiseren. Ze kunnen niet veel buiten, hebben weinig andere mensen gezien en als ze dan buiten komen zijn ze angstig.”

Het lukt eigenlijk vrij goed om online te coachen, ik wil er vooral voor zorgen dat de hond goed integreert in het gezin

Sofie Callens, coach bij Hondersteboven

Online coaching

“Het lukt vrij goed om online te coachen”, zegt Callens nog. “Ik vind het als coach vooral belangrijk dat een hond goed integreert in het gezin en zulke dingen kan je ook online bespreken. Ik moet toegeven dat het natuurlijk handiger is om het dier in levende lijve te zien, maar met online lessen komen we ook al heel ver.”

Maar leert zo’n hond dan ook apporteren en zitten achter de computer? “Voor mij zijn oefeningen van ondergeschikt belang”, reageert Callens. “Zitten en liggen kunnen ze later nog wel leren op de hondenschool. Dat is niet hoogdringend. Ik vind het veel belangrijker dat de hond zijn plaats vindt in het nieuwe gezin. Maar soms geef ik natuurlijk wel oefeningen. Al is dat wel lastiger vanop afstand omdat ik het dan zelf moeilijker kan tonen.”

Tijdens de eerste lockdown maakte ik ook een podcast, maar het is nu zo druk dat die even on hold staat

Sofie Callens, coach bij Hondersteboven

Podcast "Hondersteboven"

En alsof online coaching en het delen van video’s op Facebook en de website van Hondersteboven nog niet voldoende is, gaat Sofie Callens nog verder. “Ik ben tijdens de eerste lockdown ook begonnen met een podcast waarin ik tips deel over de opvoeding van honden. Jammer genoeg ligt dat nu even stil. Er zijn zoveel aanvragen bijgekomen waardoor ik gewoon geen tijd meer heb.”

kasto80

Meest gelezen