Belga

Huis van Ben in Turnhout failliet verklaard: "Belangrijk dat de jongeren met autisme er kunnen blijven wonen"

In Turnhout is het Huis van Ben failliet verklaard, dat jongeren met autisme begeleidt. Vorige maand werd al een gerechtelijk onderzoek geopend tegen de Stichting Ben en de oprichter ervan. Het stadsbestuur van Turnhout zal er nu alles aan doen om te vermijden dat de jongeren zomaar op straat belanden. 

Vorige maand was er al een gerechtelijk onderzoek gestart tegen de Stichting Ben en de oprichter ervan. Er was onder meer sprake van oplichting en het OCMW van Turnhout ontving ook klachten van ouders. Het bezorgde een dossier aan de Vlaamse Zorginspectie, die op haar beurt het parket heeft ingeschakeld. 

Het is belangrijk dat alle jongeren die daar goed zaten, er ook kunnen blijven wonen

Kelly Verheyen, schepen van Welzijn (sp.a)

Naast het lopende gerechtelijk onderzoek is nu dus het faillissement van de stichting uitgesproken. Het stadsbestuur zal er wel alles aan doen om de jongeren in het huis te laten wonen. In totaal gaat het om vijftien jongeren. "Het is belangrijk dat alle mensen die daar goed zaten, er ook kunnen blijven wonen. We volgden een aantal cliënten al een aantal jaren op, dus we weten goed in welke situatie zij verkeren", zegt schepen van Welzijn, Kelly Verheyen (sp.a). 

Concreet zijn financiële kwesties zoals achterstallige huurbetalingen al opgelost. Enkele jongeren zijn ook al doorverwezen naar andere organisaties. Daarnaast bekijkt de stad nu welke andere zorgnoden, zoals een goede begeleiding, nog in orde gemaakt moeten worden. "We zullen de jongeren zo lang mogelijk ondersteunen. Van zodra we niet meer nodig zijn, zullen wij ons ook terugtrekken uit het dossier", besluit Verheyen. 

Meest gelezen