Waddenzee

Identiteit van anonieme zeiler die 25 jaar geleden nabij Texel aanspoelde eindelijk achterhaald

In Nederland is de identiteit van een zeiler die 25 jaar geleden werd gevonden nabij het Waddeneiland Texel eindelijk bekend. Het gaat om een 59-jarige Zweed, dat heeft de Nederlandse politie gemeld. Een oproep in de Zweedse media leidde tot de doorbraak. De dochters van de man zijn dankbaar dat ze eindelijk weten wat er met hun vader is gebeurd. 

Op 16 juli 1995 werd het lichaam van een man gevonden die met zijn boot was aangespoeld op het Nederlandse eiland Noorderhaaks, een onbewoond eiland nabij Texel. De identiteit van de man was tot nu onbekend. Alle elementen die de politie destijds onderzocht, onder meer zijn zeilboot, horloge en kleding leverden niets op. De politie stelde vast dat hij verdronken was. De zeiler ligt anoniem begraven op een kerkhof in Den Helder.

Link met Zweden

De jarenlange zoektocht leverde geen identiteit op, maar uit het onderzoek van het horloge en de broek van de man bleek dat er een link was met Zweden. Om toch tot een doorbraak te komen, schakelde de politie afgelopen zomer de Zweedse media in.

Een vrouw reageerde op een Zweeds krantenartikel over de anonieme zeiler. Zij meende haar oom te herkennen. De politie contacteerde de familie en nadat het DNA effectief bleek overeen te komen, kreeg de anonieme zeiler eindelijk een naam. Het gaat om een 59-jarige Zweed uit de stad Sundsvall, hij heet Hans. 

Dochters: "Dankbaar en blij"

De familie reageerde emotioneel toen het bericht kwam dat de man na 25 jaar was geïdentificeerd. De twee dochters van de zeiler waren "dankbaar en blij" volgens de politie. 

"Al die jaren hebben ze in onzekerheid geleefd met de vraag wat er met hun vader was gebeurd en waarom hij niet meer reageerde op contactverzoeken", zei politieman John Welzenbagh over de zaak. "Door omstandigheden hebben zij geen aangifte gedaan dat hun vader vermist was in Zweden." De dochters overwegen om naar Nederland te reizen en het stoffelijk overschot van hun vader terug naar Zweden te halen. 

Meest gelezen