Ik heb de schouw dichtgemetseld

Louis van Dievel schrijft elke week over de kleine en grote actualiteit. Vandaag over de grote actualiteit: de komst van de Sint. Het is het eerste jaar in zijn rijkgevulde leven dat hij die komst niet ziet zitten. 

opinie
Louis van Dievel
Louis van Dievel is schrijver en journalist. Hij was journalist bij VRT NWS.

Geachte heer Sint-Nicolaas,

Ik schrijf u poste restante Antwerpen omdat u daar voor het laatste gezien bent en op een geheime locatie een interview hebt gegeven aan de openbare omroep. Ik hoop dat deze brief u bereikt voor u zichzelf, in de aanloop naar zes december, op wonderbaarlijke wijze verdeelt over de supermarkten en winkelcentra van het land, want ik heb een minder aangename boodschap voor u.

Sinterklaasliederen

Ook op mijn gevorderde leeftijd keek ik nog ieder jaar uit naar uw komst. Ondanks de meewarige blikken van mijn medegezinsleden, friste ik vanaf de maand oktober mijn rijke repertorium van sinterklaasliederen op en schreef ik meerdere kladversies van mijn brief met bescheiden wensen. Op de avond van vijf december poetste ik de schoen (maat 48) die ik speciaal voor uw jaarlijkse bezoek heb aangeschaft omdat er veel in kan, en vulde die met wortels voor uw paard, een flesje alcoholvrij bier voor uw Piet en een doosje met multivitamines voor uw hoogbejaarde zelf.

Groot was telkenmale mijn beloning. De puzzel van 3000 stuks die u mij vorig jaar bracht heeft tijdens de lockdown van de lente van dit jaar zijn nut meer dan bewezen.

Ondanks het in vele opzichten rottige jaar dat wij beleven keek ik ook deze herfst uit naar uw komst, als naar een lichtstraaltje aan een gitzwarte hemel. Ik had al een verlanglijstje klaar: een eigen styliste om mijn kansen op deelname aan de Slimste Mens ter Wereld te verhogen, een prijsduif die ik vervolgens aan een puissant rijke Chinees zou kunnen verpatsen, een e-bike die kan opgedreven worden om de jaagpaden langsheen ’s lands waterwegen onveilig te maken.

Dreigende gevaar

Maar toen kwam plots het besef dat uw komst vloekte met alle mogelijke voorzorgsmaatregelen tegen de pandemie die ons allemaal sinds maart in haar greep houdt. En die wij op straffe van flinke boetes in acht dienen te nemen. Ik mailde naar Marc Van Ranst: was hij zich bewust van het dreigende gevaar? Hij mailde mij terug dat hij nooit in Sinterklaas geloofd had. Daar was ik vet mee! Ik mailde naar Sciensano, waar uitsluitend serieuze mensen de dienst uitmaken. Dacht ik toch. De wetenschap had geen sluitend antwoord op mijn vraag, liet Steven Van Gucht mij weten in een al te luchtige reply, met smileys en al. Ik bleef op mijn honger. Wie kon mij wijzer maken?

Superverspreiders

Al zeker minister Frank Vandenbroucke niet, die samen met zijn collega van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden liet weten dat Sinterklaas een uitzondering kreeg op de avondklok en de quarantaine. De Sint hoefde zelfs geen mondmasker te dragen, aldus Vandenbroucke, want de baard van de goedheiligman bood voldoende bescherming tegen de verspreiding van het virus. Wat alle mannen met een hipsterbaard een vals gevoel van veiligheid zou geven!

Ik werd boos om zoveel onzin. Want ik had inmiddels het eerbiedwaardige wetenschappelijke tijdschrift The Lancet aangeschreven. De hoofdredacteur liet mij per kerende post (ze hebben nog geen mail) weten dat sinten mogelijke superverspreiders zijn. En dat het zaak is om zover als mogelijk uit hun buurt te blijven, when the saints come marching in!

Niet welkom

En dus, geachte heer Sint-Nicolaas, laat ik u bij deze weten dat u niet welkom bent bij ons. Ik heb geen wensen, er staat geen schoen klaar. Ik heb bij wijze van voorzorgsmaatregel de schouw op ons dak dichtgemetseld. En als u zich toch in onze buurt zou vertonen, zal ik niet aarzelen de politie te bellen. In het geval de ordehandhavers zich achter de missive van de twee eerdergenoemde ministers zouden verschuilen, zal ik een spoedprocedure bij de Raad van State opstarten. Men mag geen twee maten en twee gewichten hanteren!

Tenzij u, als sinterklaascadeau voor het hele land, voor de hele wereld, een vaccin meebrengt natuurlijk. Dan zal ik u persoonlijk op ons dak verwelkomen en samen met de buren een politiek correct sinterklaaslied ten gehore brengen. 

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen