Een batterij afkomstig van de Iron Dome, een Israëlisch raketafweersysteem, in de Golanhoogte
AFP or licensors

Israël voert luchtaanvallen uit in Syrië en ontvangt hoog bezoek uit VS en Bahrein

Israël heeft de voorbije nacht luchtaanvallen uitgevoerd op doelwitten in Syrië. Minstens drie soldaten van het Syrische leger en 5 Iraniërs zijn daarbij om het leven gekomen, melden lokale bronnen. Net vandaag ontvangt Israël ook hoog bezoek uit de Verenigde Staten en Bahrein. 

De Israëlische luchtaanvallen waren gericht op verschillende Syrische en Iraanse doelwitten in Syrië. Iraanse milities vechten in Syrië namelijk mee aan de zijde van president Bashar al-Assad. De luchtaanvallen zijn een vergeldingsactie, zo verklaart Israël. Syrië zou, volgens Israël, met financiële steun van Iran explosieven hebben geplaatst in de buurt van een Israëlische militaire basis aan de Golanhoogte, een Syrisch bezet gebied door Israël sinds 1967.

Israël heeft de afgelopen jaren wel vaker Syrische doelwitten gebombardeerd die volgens het land een link hebben met Iran of met de Libanese Hezbollah. Het conflict wordt ook wel eens omschreven als een schaduwoorlog, die Israël voert om de invloed van Iran in Syrië te beperken. 

Al hebben de Israëlische luchtaanvallen in de nacht van dinsdag op woensdag niet bepaald in het geheim plaatsgevonden. De bombardementen waren talrijker dan gebruikelijk en het is bovendien opmerkelijk dat Israël de aanvallen toegeeft en er open over communiceert. 

Israël zou zo het signaal de wereld in kunnen sturen dat het land zijn houding niet zal aanpassen, nu president Donald Trump in de Verenigde Staten de presidentsverkiezingen verloren heeft. Trump staat erom bekend de Israëlische actie in Syrië te steunen en zich hard op te stellen tegenover Iran. Zo verbrak hij het nucleair akkoord dat president Barack Obama met Iran sloot. De pas verkozen president Joe Biden heeft al gezegd dat hij de diplomatieke banden met Iran opnieuw wil aanhalen, zo mogelijk door de nucleaire deal opnieuw te herstellen.

Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en zijn vrouw Susan komen aan in Israël
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Pompeo op bezoek in Israël

Net vandaag reist de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo af naar Israël voor een driedaags bezoek. Hij zal de Israëlische premier Benjamin Netanyahu ontmoeten, maar verder zijn de plannen nog onduidelijk.

Verschillende media berichtten vorige week wel al dat Pompeo van plan zou zijn om een Israëlische nederzetting in Palestijns gebied te bezoeken. Het zou gaan om een Israëlische wijngaard op de bezette Westelijke Jordaanoever. Als Pompeo die uitstap werkelijk maakt, zou dat een primeur zijn: geen enkele van zijn voorgangers deed het hem voor. 

Het bezoek zou de nieuwe houding van de Verenigde Staten ten opzichte van Israël bovendien kracht bij zetten. In november 2019 zei Pompeo dat de VS "de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever niet per se in strijd vinden met het internationaal recht". In december 2017 erkende president Trump Jeruzalem ook al als rechtmatige hoofdstad van Israël.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...
Palestijnen protesteren tegen het bezoek van Pompeo aan de Israëlische nederzetting op de Westelijke Jordaanoever
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Bezoek uit Bahrein

Pompeo is niet de enige die een officieel staatsbezoek aan Israël op de planning heeft staan. Ook de minister van Buitenlandse Zaken van Bahrein Abdullatif Al Zayani is op bezoek. Pompeo, Netanyahu en Al Zayani hebben elkaar ontmoet in Jeruzalem en bespreken mogelijk de verdere samenwerking tussen de drie landen.

"Er werd gesproken over de normalisering tussen Israël, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Sudan en het openen van ambassades", zegt onze correspondent in Israël Ankje Rechess in De Ochtend op Radio 1. "Maar wat er verder besproken is, daar kunnen we alleen maar raden. Er wordt wel aangenomen dat Iran ongetwijfeld ter sprake is gekomen."

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo (links), de Israëlische premier Benjamin Netanyahu (midden) en de Bahreinse minister van Buitenlandse Zaken  Abdullatif bin Rashid Al Zayani (rechts) op een persconferentie in Jeruzalem op 18 november
AFP or licensors

Het is de eerste keer dat een delegatie uit Bahrein een officieel staatsbezoek brengt aan Israël. Tot voor kort erkende de golfstaat Israël niet. Daar kwam verandering in na bemiddeling van president Trump: in september tekenden Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten en Israël een historisch akkoord in het Witte Huis, onder toeziend oog van president Trump.

"Ik kijk uit naar onze discussies van vandaag en naar het nieuwe tijdperk van vrede, veiligheid en stabiliteit in de regio dat dit bezoek symboliseert", schrijft de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi  op Twitter. 

De ontmoeting levert meteen resultaat op. Israël en Bahrein zullen vanaf 1 december reisvisa uitreiken, zodat inwoners uit Israël naar Bahrein kunnen reizen en omgekeerd. Er zouden 14 wekelijkse vluchten komen tussen de Golfstaat en Tel Aviv.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken plant volgende maand een bezoek aan Bahrein. Het zal de eerste keer zijn dat een lid van de Israëlische regering de Golfstaat bezoekt. Israël en Bahrein hopen ook voor het einde van het jaar ambassades te openen in elkaars land. 

Beluister hier het gesprek op Radio 1 met onze correspondent in Israël Ankje Rechess over het bezoek van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten en Bahrein aan Israël.

AFP or licensors

Meest gelezen