Archief
Nicolas Maeterlinck

Ook dit jaar weer metershoge kerstboom op Grote Markt in Brussel

Naar jaarlijkse traditie wordt er op de Grote Markt in Brussel een metershoge kerstboom geplaatst en dat is dit jaar niet anders. De boom wordt vandaag gekapt in Robertville, een dorpje in de provincie Luik door Pierre Demesmaeker van Inter-Arbo in Sint-Pieters-Leeuw. "De boom moet minstens vijf meter hoog zijn!"

Ieder jaar worden er op heel wat pleinen in steden en gemeenten kerstbomen geplaatst. Die komen in veel gevallen van Inter-Arbo, een boomkwekerij uit Sint-Pietersleeuw. "Wij leveren kerstbomen aan 117 steden en gemeenten in België en Nederland", vertelt Pierre Demesmaeker in Start Je Dag op Radio 2 Vlaams-Brabant. Ook de kerstbomen op de Grote Markt in Leuven en Brussel worden door Demesmaeker en zijn team geleverd. Die bomen halen ze in de Hoge Venen, waar ze zo'n 1.000 hectare bomen hebben staan. 

Tussen 5 en 25 meter hoog

"Veel besturen komen in de zomermaanden de bomen zelf uitkiezen. De schoonheid van de boom is relatief, de ene wil hem graag  dik, de andere dun", lacht Demesmaeker. "In november kappen we die de gekozen bomen, om ze vervolgens naar de stad of gemeente te brengen die de boom gekozen heeft", legt Demesmaeker uit. De kerstbomen van Inter-Arbo zijn allemaal tussen vijf en 25 meter groot. "Voor minder gaan we niet, maar we willen ook niet dat we binnenkort zonder bomen zitten. Dus voor elke gekapte boom van meer dan vijf meter, planten we 10 nieuwe, jonge bomen", legt Demesmaeker uit."

De boom voor de Grote Markt in Brussel is een Nordmann van 18 meter hoog en wordt vandaag gekapt in Robertville, Luik. "Dan brengen we hem morgenvroeg naar Brussel en kan hij daar voor een maand of twee de vedette van de Grote Markt worden."

Morgen om 7u 's ochtends wordt de kerstboom afgeleverd op de Grote Markt in Brussel. Na de feestdagen wordt de boom verhakseld en gerecycleerd tot bodemvoeding voor nieuwe bomen.

Meest gelezen