Nicolas Maeterlinck

Kortenberg wil af van paardenmolen met pony's op kermis: "Vergunning steekt stokken in de wielen"

In Kortenberg staat elk jaar nog een paardenmolen met echte pony's op de kermis, maar daar wil de gemeente nu van af. Dat blijkt niet zo eenvoudig te zijn want de eigenaar van de molen kreeg twee jaar geleden van de gemeente nog een vergunning om op de kermis te staan.

Heel wat steden en gemeenten hebben intussen zo'n paardenmolen met pony's verboden en Kortenberg wil dat nu ook doen in het belang van het dierenwelzijn. Maar dat is niet zo eenvoudig, want de eigenaar van de paardenmolen kreeg van de gemeente in 2018 een nieuwe vergunning om op de kermis te staan. En die vergunning schrappen is niet mogelijk.

"We hebben een charter voor diervriendelijke gemeente ondertekend. En daarin staat dat er geen nieuwe vergunningen meer afgeleverd worden voor attracties met levende dieren", zegt bevoegd schepen David Haelterman (Open VLD). "Er is een overgangsregeling opgesteld tot 2023. We hebben advies ingewonnen bij de vereniging Steden en Gemeenten en bij het departement Dierenwelzijn van Vlaams-Brabant. Maar ze geven aan dat we als gemeente de paardenmolen niet kunnen weerhouden, omdat de man een vergunning heeft."

Vanaf 2023 zijn pony's of paarden in carrousels op kermissen in heel Vlaanderen verboden.

Meest gelezen