Kortrijk krijgt "Koesterhuis": een plek van troost voor ouders die een kind verloren

In samenwerking met de stad Kortrijk, opent vzw Berrefonds binnenkort een "Koesterhuis" in Kortrijk. Dat is een ontmoetingsplek voor gezinnen die een kindje verloren. Je kan er terecht om je verhaal te delen, troost te vinden en herinneringen te koesteren. De opening van het huis is voorzien op 20 december, als corona dat toelaat.

Wie vragen heeft over rouwen om een kind of wie op een laagdrempelige manier kennis wil maken met het thema, zal elk weekend welkom zijn in het Koesterhuis. Op zaterdagen zal er een winkeltje zijn waar je spullen kan kopen om vzw Berrefonds te steunen.  En op zondagen is het huis open voor babbels en ontmoetingsmomenten.

“Wij hadden na het verlies van ons dochtertje heel veel nood aan warme babbels en steun en kwamen bij het Berrefonds terecht. We hebben daar heel veel warmte, energie en kracht gevonden en willen die ervaringen nu heel graag zelf doorgeven", vertelt Lenny Naert, verantwoordelijke van het Koesterhuis.

Steun van de stad

De stad Kortrijk steunt het Koesterhuis. “Ik was onmiddellijk gewonnen voor het idee toen Lenny met ons contact opnam. Met dit Koesterhuis krijgen ouders en familie een plek waar ze samen sterker kunnen uitkomen. We zijn de vzw heel dankbaar voor hun werk", zegt burgemeester Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester). "En als stad zullen wij hun expertise ook kunnen gebruiken, voor onze kinderbegraafplaats en sterretjesweide.”

Vzw Berrefonds mag een pand gebruiken in de Lange-Brugstraat, dat eigendom is van de stad. "Het pand werd in 2012 aangekocht in het kader van de heraanleg van het historisch hart van Kortrijk. De vzw mag het pand uitbaten als Koesterhuis tot halverwege 2022. En dat aan een huurprijs van 50 euro per maand. Dat is de prijs van de verzekering", vertelt schepen Wout Maddens (Open VLD). Door die lage, haast symbolische huurprijs krijgt de vzw de kans om hun project uit te rollen in de stad en de regio.

In Antwerpen is er al een Koesterhuis van vzw Berrefonds. En ook in Anzegem is er een gelijkaardig initiatief, daar is een inloophuis voor ouders van sterrenkindjes van vzw De Stilte Omarmd.

Meest gelezen