Linde Merckpoel vlogt over de angst, machteloosheid en woede bij zorgverleners in de corona-frontlijn

Patiënten en hun omgeving, nu ja gewoon iedereen heeft het in zwaardere of lichtere mate moeilijk met de corona-pandemie. Maar op de schouders van zorgverleners komt extra druk terecht, en die zien we misschien niet voldoende. In haar vlog heeft Linde Merckpoel een ontmoeting met psychiater Jeff Suykerbuyk. Die staat zorgverleners 7 dagen op 7 bij, en vertelt over hun angst, machteloosheid, verdriet en woede, die soms tot wanhoopsdaden leiden. 

In haar vlog op de website van één en op Youtube heeft Linde Merckpoel een lunchgesprek in het park met psychiater Jeff Suykerbuyck. Hij ziet 7 dagen op 7 zorgverleners, die in de frontlinie staan bij de verzorging van coronapatiënten. En daarbij komt aan het licht hoe zwaar de druk op de schouders van die zorgverleners is, soms té zwaar.

“Het is op alle vlakken een gevecht. Het is echt een tsunami aan aanmeldingen" vertelt psychiater Jeff aan Linde. "Dat gaat over de keuzes die ze moeten maken: wat ga ik nu doen? Hier zorg verlenen? Maar ja die student: dat is ook heel belangrijk. “ En behalve de coronapatiënten dan zijn er ook nog de reguliere, gewone patiënten.

Lees voort onder het filmpje:

Videospeler inladen...

Angst, verdriet en boosheid

Als Linde hem vraagt met wat voor dingen ze naar hem toekomen, zegt psychiater Jeff meteen: "Angst, verdriet, en boosheid."

"Angst, omwille van : we gaan dat hier nooit klaarkrijgen, zoveel mensen die ziek zijn, zoveel doden."

"Verdriet: de machteloosheid, kan ik nu echt niet meer doen? Al die mensen die ik niet de juiste zorg kan geven."

"En boosheid, van: waarom heeft men niet naar ons geluisterd? Dit hadden we kunnen vermijden. Gewoon aan de mensen uitleggen: maskertje dragen, afstand houden, en volhouden."

Zo frustrerend

Wat hen zo boos maakt, vertelt psychiater Jeff aan de hand van het verhaal van een zorgverleenster: "Je hebt dan een hele shift gewerkt, mensen gered, mensen jammer genoeg niet kunnen redden. Ze komt buiten, een zware shift gehad, ze gaat naar de winkel, zag dan iemand zonder mondmasker, sprak de persoon aan. De persoon werd kwaad op haar: “Ja, dat moet gij mij zeggen. Dat is mijn vrijheid, ik beslis wel of ik dat draag of niet”  Ja, dat is voor haar zo frustrerend!"

Psychiater Jeff Suykerbuyk

Verlamd

Wat doen die angst, dat verdriet en die woede met de hulpverleners? Dat verlamt hen, zegt Suykerbuyk: "Sommige willen er niet meer zijn, zijn het echt soms beu. Lopen rond met doodsgedachten, en schrikken daar zelf van."

Praten, praten, dat doet zo veel.

Jeff Suykerbuyk

Je ziet ook wel een toenemend aantal zelfmoordpogingen en geslaagde zelfmoorden bij zorgverleners. "Ik ben er ook al verloren", zegt Suykerbuyk, "sommige die net niet op tijd bij mij geraken. Of dat ik dan geen plaats meer had, of geen tijd meer had om echt met elkaar te praten."

Wat kan helpen? Jeff Suykerbuyk: "Praten, praten, dat doet zo veel. Eigenlijk zijn dat geen grote psychotherapeutische gesprekken, dat is gewoon naar de mensen luisteren. En gewoon door dat te vertellen, door dat te kunnen delen, zie je dat dat heel veel kan doen met mensen. En dan proberen te kijken: waar kun je nog energie uit halen, een wandelingetje doen, even tijd voor jezelf, dat is zó belangrijk."

"Misschien zit je na deze video met vragen? Bij de Zelfmoordlijn staat er altijd iemand voor je klaar", schrijft Linde onderaan haar vlog. "1813, daar moet je zijn! Om te bellen, maar chatten kan hier ook."

Meest gelezen