Liveblog - Vlaams minister Wouter Beke (CD&V): "België bestelt ook 5 miljoen doses vaccin van Pfizer-BioNTech"

België gaat nu ook het coronavaccin van farmareus Pfizer-BioNTech bestellen. Dat zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Kerstmis zullen we dit jaar allicht in ons eigen gezin moeten vieren, geeft premier Alexander De Croo (Open VLD) aan. Voor het eerst sinds het begin van de tweede coronagolf dalen álle cijfers, nu ook het aantal overlijden. Lees alle coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Kerstmis allicht in eigen gezin, zegt premier De Croo: "We zullen dan nog altijd gevaarlijk zijn voor elkaar"

Kerstmis zullen we allicht in ons eigen gezin moeten vieren. Dat zegt premier Alexander De Croo (Open VLD) in "Vandaag" op Eén. "We zullen dan nog steeds gevaarlijk zijn voor elkaar. We willen toch geen kerstmisgolf in onze ziekenhuizen?" Want hoewel de cijfers de goede kant opgaan "zitten we nog steeds dichter bij de start dan bij het einde van deze marathon". 

Lees meer in dit artikel:

Vlaams minister Wouter Beke (CD&V): "België bestelt ook 5 miljoen doses vaccin van Pfizer-BioNTech"

België gaat ook coronavaccins van het farmabedrijf Pfizer-BioNTech kopen. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) in het Vlaams Parlement gezegd. Het gaat om 5 miljoen doses, genoeg om 2,5 miljoen Belgen te vaccineren (want iedereen moet 2 doses van het vaccin krijgen).

Eerder was al bekendgeraakt dat ons land ook vaccins van AstraZeneca-Oxford en van Johnson & Johnson heeft besteld. Van AstraZeneca-Oxford gaat het om 7,74 miljoen doses, goed voor 3,87 miljoen Belgen. Van Johnson & Johnson gaat het om 5 miljoen doses, goed voor evenveel Belgen want voor dit vaccin is maar 1 dosis nodig. Van het aangekondigde vaccin van Moderna heeft ons land nog geen doses besteld.

Meer weten over de meest veelbelovende vaccins? Lees dan dit artikel:

Brusselse politiechef pleit voor lik-op-stukbeleid voor aanvallen op agenten

Korpschef Jurgen De Landsheer van de politiezone Brussel-Zuid (Anderlecht, Vorst en Sint-Gillis) pleit voor een lik-op-stukbeleid voor jongeren die agenten en andere hulpverleners aanvallen. Dat heeft hij gezegd in “De Afspraak”. De korpschef reageert op enkele recente incidenten in de hoofdstad. Afgelopen weekend kregen agenten klappen in Schaarbeek en in Sint-Joost-ten-Node. En gisteren was er ook een incident in Jette. 

Met lik-op-stukbeleid bedoelt de korpschef dat justitie “streng en snel moet bestraffen”. Het wil niet zeggen dat amokmakers langer moeten worden vastgehouden nadat ze zijn opgepakt, al kan ook op dat vlak een en ander verbeteren: “Men kan niet iedereen in de gevangenis stoppen, maar dan moet er wel communicatie komen. Vrij snel. Aan die mensen moet duidelijk gemaakt worden: kijk, u vertrekt nu,  maar u krijgt over enkele weken – niet maanden of jaren – een gepaste straf.” 

Korpschef De Landsheer pleit in dat verband ook voor alternatieve straffen, “want korte gevangenisstraffen worden toch niet uitgevoerd, en de straffeloosheid, en zeker de perceptie ervan, die moet eruit. Er moet bijna zerotolerantie komen voor geweld tegen politie, en bij uitbreiding tegen elke hulpverlening”. Justitie kan daarin nog strenger zijn, meent de korpschef, er wordt nog te veel geseponeerd. Dat kan eenvoudig via omzendbrieven van de minister van Justitie. 

De politiechef wijst ten slotte op het fenomeen van anarchistische groeperingen die expliciet oproepen tot geweld: “Er hangen posters in het straatbeeld die oproepen om onze mensen in elkaar te slaan.” Dat doen die anarchisten bijna per definitie in de “moeilijker wijken” waar de bewoners het meer dan elders moeilijk hebben met de maatregelen tegen corona, bijvoorbeeld omdat ze klein behuisd zijn. 

Videospeler inladen...

Vuurwerkverbod in heel de provincie Antwerpen: "Onze ziekenhuizen kunnen er nu echt geen brandwondenpatiënten bijnemen"

Er komt geen vuurwerk met Oudejaarsavond. Het vuurwerkverbod geldt voor de hele provincie Antwerpen. Dat heeft Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx in overleg met de Antwerpse burgemeesters beslist. "In tijden van corona moeten we niet alleen samenscholingen vermijden maar ook iedere kans op (brand)wonden. Onze ziekenhuizen kunnen dat er nu echt niet bij hebben", aldus de gouverneur.

Lees meer in dit artikel:

Telewerken zou leiden tot meer vooroordelen en racisme door gebrek aan fysiek contact, stelt Britse studie

Mensen die al lang thuiswerken zouden meer vooroordelen en racisme vertonen dan mensen die fysiek naar het werk gaan en samenwerken met collega's. Dat blijkt uit een onderzoek van het Britse Woolf Institute bij 11.701 volwassenen in Engeland en Wales. Het gebrek aan sociale contacten met mensen met een andere achtergrond is daarvan de oorzaak, zegt onderzoeker Jasper Van Assche die het onderzoek heeft doorgenomen in 'De wereld vandaag'.

Lees meer in dit artikel:

Linde Merckpoel vlogt over de angst, machteloosheid en woede bij zorgverleners in de corona-frontlijn

Patiënten en hun omgeving, nu ja gewoon iedereen heeft het in zwaardere of lichtere mate moeilijk met de corona-pandemie. Maar op de schouders van zorgverleners komt extra druk terecht, en die zien we misschien niet voldoende. In haar vlog heeft Linde Merckpoel een ontmoeting met psychiater Jeff Suykerbuyk. Die staat zorgverleners 7 dagen op 7 bij, en vertelt over hun angst, machteloosheid, verdriet en woede, die soms tot wanhoopsdaden leiden. 

Lees meer in dit artikel:

"Ik knal zonder vuurwerk": nieuwe campagne roept op om géén vuurwerk af te schieten op oudejaarsavond

"Ik knal zonder vuurwerk", het is een nieuw campagnefilmpje om op oudejaarsavond geen vuurwerk af te steken. De oproep komt van de brandweer, de Vlaamse steden en gemeenten en het kabinet Dierenwelzijn. Er gebeuren meer en meer ongelukken met vuurwerk, en in de ziekenhuizen hebben ze het momenteel al zwaar genoeg:

Videospeler inladen...

Wereldrecordpoging glazen dragen op 1 hand nipt mislukt in Kortrijk

Het wereldrecord lege glazen dragen met 1 hand is vandaag niét gesneuveld in Kortrijk. De wijnglazen zijn wél gesneuveld, in zoverre dat er vanavond geen verdere poging meer in zat. Kelner Sebastien Maes wou het wereldrecord breken en meteen ook zijn collega's uit de door corona fel getroffen horeca een hart onder de riem steken. 

Lees meer in dit artikel:

Reisadvies: Europese kaart kleurt bloedrood, behalve IJsland

Buitenlandse Zaken raadt reizen in zo goed als heel Europa nog altijd af. De hele kaart kleurt rood, behalve IJsland, dat deze week van rood naar oranje ging, zegt Karl Lagatie, woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken. Naast IJsland kleuren slechts vijf regio's oranje. Het gaat om het noordoosten van Schotland, Dorset en Somerset in Engeland en drie regio's in Noorwegen.

Reizigers die uit rode gebieden terugkeren moeten een 'Passagier Lokalisatieformulier' (PLF) invullen, wanneer ze daar langer dan 48 uur verbleven hebben. Sinds 1 oktober wordt aan reizigers die terugkeren uit het buitenland gevraagd om een 'zelfevaluatie vragenlijst' in te vullen over hun reis- en/of verblijfsomstandigheden in het buitenland, ongeacht de zone waarvan ze terugkeren.

Meer informatie vind je op de website van Buitenlandse Zaken

West-Vlaams gouverneur Decaluwé verbiedt vuurwerk en kerstboomverbrandingen

De West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé stelt vanaf morgen een verbod in op vuurwerk, kerstboomverbrandingen en lampionnen. Dat meldt hij woensdag. Het verbod blijft gelden tot 18 januari.

Het verbod geldt voor de hele provincie West-Vlaanderen. Vuurwerk met Nieuwjaar is daarbij dus niet meer toegelaten. Ook kerstboomverbrandingen kunnen niet doorgaan. De gouverneur wil daarmee de ziekenhuizen ontlasten en samenscholingen vermijden. "De ziekenhuizen kunnen er geen patiënten met verwondingen door vuurwerk bijnemen in deze kritieke coronaperiode", zegt Decaluwé. Ook samenscholingen wil hij vermijden.

Meest gelezen