Pixabay

Gemeenten in het Waasland nemen zelf 360-graden foto's: "Schrik niet als je een futuristische auto ziet rondrijden"

In het Waasland zullen gemeenten zelf 360-gradenfoto's nemen met een auto waarop een speciale camera staat. Verschillende gemeentediensten zullen de beelden kunnen gebruiken. "Ze blijven beschermd, mensen hoeven zich geen zorgen te maken over privacy", zegt Interwaas. 

In heel het Waasland rijdt een vreemde wagen rond met daarop een 360-gradencamera. De auto maakt beelden die gemeenten van intercommunale Interwaas kunnen uitwisselen voor eigen gebruik.  "Het is een beetje te vergelijken met de beelden van Google Streetview", vertelt Saskia Fermont van Interwaas. "We willen zo actuele beelden maken van onze gemeenten. Vlaanderen zorgde daar vroeger voor, maar de meest actuele beelden dateren van 2015." 

"Niet langer altijd ter plaatse gaan"

De nieuwe beelden zijn nodig om de werklast bij gemeentediensten te beperken. "Recente beelden kunnen diensten stedenbouw en openbaar domein helpen om werkuren te beperken. Medewerkers hoeven zo niet altijd ter plaatse te gaan om een situatie te bekijken.  Het kan gewoon vanop afstand. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat het om actuele beelden gaat." Interwaas benadrukt dat de beelden in een beveiligde databank terecht komen. 

In steden én kleinere gemeenten

Er zullen de komende 5 maanden 360-gradenfoto's gemaakt worden in Beveren-Waas, Dendermonde, Lokeren, Moerbeke-Waas, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas en de Waaslandhaven.  De foto's zullen enkel vanop de openbare weg gemaakt worden. "Mensen zullen de auto zeker opmerken, want er staan allerlei camera's op gemonteerd." 

kasto80

Meest gelezen