Mechelen wil blijven experimenteren met zelfrijdende bussen

Vervoersmaatschappij De Lijn heeft beslist dat er voorlopig geen zelfrijdende bussen komen in Antwerpen en Mechelen omdat de technologie nog niet ver genoeg staat. De stad Mechelen is teleurgesteld maar blijft niet bij de pakken zitten. De stad wil bekijken of er projecten op kleinere schaal mogelijk zijn, zoals een zelfrijdende shuttle in een parkomgeving.

De stad Mechelen experimenteerde enkele jaren geleden al met een zelfrijdende shuttle in de winkelstraten. "Het is iets waar we heel erg mee bezig zijn", zegt schepen Vicky Vanmarcke (Open VLD). "We vinden het jammer dat De Lijn het project met de zelfrijdende bussen nu on hold zet, maar we zitten met Mechelen ook nog in een Europees project met andere steden. Zo hopen we onze expertise te vergroten en zo kunnen we er misschien toch mee verdergaan."

Misschien moeten we met kleine stapjes beginnen, met een shuttle in een rustige parkomgeving bijvoorbeeld

schepen Vicky Vanmarcke (Open VLD)

"Ik heb begrepen van De Lijn dat er vooral problemen waren met het traject dat ze gekozen hadden voor de zelfrijdende bussen. Er was op dat traject heel veel ander soort verkeer waar rekening mee gehouden moest worden. Misschien moeten we kleinere stapjes nemen en eerst eens kijken naar een shuttle die in een rustige parkomgeving kan rijden", stelt Vanmarcke voor. "We blijven er in ieder geval over nadenken en we willen er als stad op blijven inzitten om zo een voorbeeld te stellen."

Meest gelezen