Mount Cook (Aoraki), een populaire vakantiebestemming in Nieuw-Zeeland
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Nieuw-Zeeland mikt op rijke toeristen, backpackers die hun behoefte in het wild doen, zijn niet langer welkom

Nieuw-Zeeland wil een vakantieoord voor de elite worden. De minister van Toerisme Stuart Nash wil na de coronacrisis toeristen aantrekken die “business class of premium economy" vliegen en "eten in een toprestaurant". Backpackers die met bestelwagens het land rondtrekken en "aan de kant van de weg stoppen en hun behoefte doen in onze waterwegen" zijn niet langer welkom.

De Nieuw-Zeelandse minister van Toerisme Stuart Nash windt er geen doekjes om: hij wil van Nieuw-Zeeland na de coronacrisis een vakantieoord voor de rijken maken. Op dit moment reizen er door de coronacrisis geen toeristen naar Nieuw-Zeeland. Wanneer de grenzen weer opengaan, wil Nash die gelegenheid aangrijpen om Nieuw-Zeeland op te waarderen als vakantiebestemming. 

De Nieuw-Zeelandse minister voor Toerisme Stuart Nash (archieffoto)
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Backpackers die behoefte in het wild doen "passen niet bij imago"

Nieuw-Zeelanders klagen al langer over vakantiegangers die in autobusjes zonder toilet rondtrekken en hun uitwerpselen achterlaten op de openbare weg. Nash wil maatregelen treffen om dat soort toeristen te weren. Zo wil hij de verhuur van bestelwagens zonder toilet aan toeristen verbieden.

Backpackers die in het wild hun behoefte doen, passen bovendien volgens Nash niet bij het imago van Nieuw-Zeeland. Hij wijst ook op de bijbehorende kosten en de impact op het milieu.

Al onze marketinginspanningen zullen gaan naar vermogende particulieren die op dit moment op zoek zijn naar een stukje paradijs, terwijl ze in New York of Londen of Berlijn of Parijs in lockdown zitten

Stuart Nash, minister van Toerisme in Nieuw-Zeeland

"Ik zeg niet dat we de grenzen zullen sluiten voor wie geen miljoen dollar op hun rekening hebben staan. Ze zullen komen, en we zeggen niet 'kom niet'." Toch maakt hij duidelijk dat Nieuw-Zeeland geen inspanningen zal leveren om de doorsnee toerist nog aan te trekken.

Meest begeerde bestemming

Integendeel: de ambitie van Nash is om bij de top 3 van de meest begeerde toeristische bestemmingen te gaan horen, niet bij de top 3 van de meest bezochte. 

"Al onze marketinginspanningen zullen gaan naar vermogende particulieren die op dit moment op zoek zijn naar een stukje paradijs, terwijl ze in New York of Londen of Berlijn of Parijs in lockdown zitten", klinkt het.

De ideale toerist is volgens hem iemand die "business class of premium economy vliegt", "een helikopter huurt" en "eet in een toprestaurant".

Op de vraag 'wie betaalt?' is het antwoord niet 'de belastingbetalers in kleine Nieuw-Zeelandse gemeenschappen'

Stuart Nash, minister van Toerisme in Nieuw-Zeeland

De minister voorziet ook extra kosten voor toeristen. "Het is belangrijk dat de volledige kosten van toerisme worden doorgerekend in de bezoekerservaring. Op de vraag 'wie betaalt?' is het antwoord niet 'de belastingbetalers in kleine Nieuw-Zeelandse gemeenschappen'".

De nieuwe toerismedoelstellingen van Nash sluiten volgens hem aan bij de campagneboodschap "100% pure New Zealand", waarmee Nieuw-Zeeland zichzelf al jaren in de kijker wil zetten als een "puur land" vol natuurlijke schoonheden.

Meest gelezen