Archieffoto
AFP or licensors

Opnieuw protest tegen de verstrengde abortuswet in Polen: "Dit is een nieuwe beweging"

In Polen is er opnieuw protest aan de gang tegen de verstrenging van de abortuswet. Mensen komen al weken op straat om hun ongenoegen te uiten over de beperkingen. Zo heeft Polen beslist dat abortus zelfs niet is toegestaan als er bij het ongeboren kind ernstige afwijkingen worden vastgesteld. Het protest is breed gedragen, er heerst een algemene "woede bij de bevolking", duidt onderzoekster Małgorzata Dowłasiewicz in "De wereld vandaag" op Radio 1. 

Al weken komen mensen op straat om te protesteren tegen de verstrenging van de abortuswet in Polen. Ook vanavond is er protest over de aanpassing. "Al is de situatie op dit moment niet zo duidelijk", duidt Małgorzata Dowłasiewicz, onderzoeker aan de Universiteit Wroclaw vanuit Polen. 

Beluister hier het gesprek met Małgorzata Dowłasiewicz in "De wereld vandaag" op Radio 1 (en lees voort onder de audio):

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

"We gaan best terug naar de jaren 90. Toen werd de abortuswet ingevoerd in Polen en in verschillende gevallen toegestaan", gaat Dowłasiewicz verder. "In het geval van gevaar voor het leven of de gezondheid van de vrouw, wanneer de zwangerschap veroorzaakt werd door verkrachting, en als er onherstelbare afwijkingen waren bij de foetus. Maar dat laatste werd op 22 oktober door het Constitutionele Hof als onverenigbaar beschouwd met de Poolse grondwet”, aldus de onderzoekster. Volgens professor aan de KU Leuven Kris Van Heuckelom speelt de Kerk daar een belangrijke rol in: "De Kerk pleit al jaren voor een verstrenging". 

De verstrenging leidt tot boosheid bij de bevolking, maar ook tot abortustoerisme. "Veel Poolse vrouwen trekken nu naar het buitenland om hun abortus te laten uitvoeren", vult professor Van Heuckelom aan. 

(Lees verder onder de foto)

Archieffoto
AFP or licensors

"Er heerst woede bij de mensen"

Vast staat dat de protesten breed gedragen worden. De abortuswet was de "vonk" die de groeiende onrust heeft doen overslaan. "Er was al heel veel onrust rond de vervolging van de LGBT-gemeenschap in Polen, daarnaast was er onrust bij de landbouwsector, bovendien heeft ook de cultuursector op kleinere schaal geprotesteerd. Nu zijn al die protesten samengebracht en heerst er woede bij de mensen", gaat Dowłasiewicz verder.

Bovendien komen mensen de straat op in de hoofdstad, maar ook in de kleinere steden en dorpen. "Het is een nieuwe beweging die we vaststellen", verklaart Dowłasiewicz.

"Coronamaatregelen niet geholpen tegen protest"

Ook in Polen is er corona, het virus beïnvloedt de protesten op verschillende manieren.  "De mensen zijn boos omdat de regering onverantwoorde en onduidelijke beslissingen neemt", aldus Dowłasiewicz. Langs de andere kant komen er, door mensen die een coronabesmetting vrezen, minder mensen de straat op. "Veel mensen zijn bang om te gaan protesteren."

Maar volgens Van Heuckelom zijn de betogers die door de coronacrisis thuisblijven toch beperkt. "De regering dacht dat als de beslissing in oktober werd genomen er weinig protest zou zijn door de coronamaatregelen, maar het heeft duidelijk niet geholpen."

"Meer jongeren naar de stembus"

Volgens Dowłasiewicz gaan deze protesten een invloed hebben op de volgende verkiezingen. "Het belangrijke verschil bij deze protesten is dat vooral jonge mensen deelnemen. En meestal stemden ze niet tijdens de vorige verkiezingen", vertelt Dowłasiewicz. "Stemmen is namelijk niet verplicht. Een gevolg kan zijn dat de jongeren wel gaan stemmen bij de volgende verkiezingen", besluit Dowłasiewicz.

Archieffoto
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen