Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Duizenden betogers in Berlijn tegen de coronamaatregelen, politie legt betoging stil

In de Duitse hoofdstad Berlijn zijn duizenden mensen op straat gekomen om te betogen tegen de mogelijke verstrenging van de coronamaatregelen. Het Duitse parlement vergadert vandaag over aanpassingen van de wet ter bescherming tegen infecties. Die wet zou de regering meer armslag geven in de strijd tegen het coronavirus. De politie beëindigde de betoging en riep de deelnemers op om naar huis te gaan. Velen gaven daar geen gehoor aan en de politie heeft het waterkanon ingezet. Zo'n 190 mensen werden aangehouden.

Duizenden betogers kwamen vandaag samen in de Duitse hoofdstad. Ze verzamelden zich in de buurt van de Brandenburgse Poort, waar volgens de politie rond de middag al tot 10.000 demonstranten aanwezig waren. Zo'n 1.000 anderen verzamelden zich aan de Marshallbrug. Er bleven daarnaast ook nog veel mensen toekomen. Veel betogers droegen bovendien geen mondmasker en respecteerden de afstand niet. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De demonstranten kwamen samen omdat ze het niet eens zijn met een mogelijke verstrenging van de coronamaatregelen, waar het parlement vandaag over stemt. Het parlement zit op dit moment samen om te stemmen over aanpassingen van het Infektionschutzgesetz, de wet ter bescherming tegen infecties. De afstandsregel, de mondmaskerplicht en ook de sluiting van winkels en de horeca zouden kunnen worden opgelegd door die wet.

De meeste Duitsers zijn het eens met extra maatregelen tegen de verdere verspreiding van het coronavirus. Sommigen noemen de beperkingen echter ongrondwettelijk en organiseren daarom regelmatig betogingen tegen de coronamaatregelen. De demonstranten komen uit alle lagen van de bevolking, van extreemlinks tot extreemrechts, tot anti-vaxxers en anarchisten.

(Lees verder onder de foto)

Betogers houden borden omhoog waarop de bondskanselier Angela Merkel wordt afgebeeld, alsook politicus Karl Lauterbach van de partij SPD en Lothar Wieler, het hoofd van het Robert Koch Instituut.
AFP or licensors

Het ministerie van Binnenlandse Zaken had eerder al een reeks protesten vlak buiten het parlementsgebouw verboden vanwege veiligheidsoverwegingen. Bij een betoging in augustus werd het parlementsgebouw bestormd door actievoerders en dat leidde tot veel kritiek. De politie wilde zulke incidenten voorkomen en had daarom het parlementsgebouw in een wijde omtrek afgezet met hekken.

(Lees verder onder de foto)

Het parlementsgebouw is in een wijde omtrek afgezet. De betogers kunnen niet betogen bij de deur.
AFP or licensors

De Berlijnse politie riep meermaals op om mondmaskers te dragen en de afstand te respecteren. Die oproep werd grotendeels genegeerd. Als de manifestanten niet zouden ingaan op de oproep van de politie, zou de politie moeten overgaan tot arrestaties en de ontbinding van de bijeenkomst, luidde het. 

(Lees verder onder de foto)

Indien de betogers niet ingaan op de oproepen van de politie, zal de politie ingrijpen.
(c) Copyright 2020, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

De betoging begon vrij rustig, maar de sfeer werd steeds meer gespannen. De politie legde de betoging vanmiddag stil. Ze beval de manifestanten te vertrekken. Een deel van de betogers vertrok al snel, maar een grote menigte bleef de oproepen van de politie negeren. De politie werd door manifestanten bekogeld met stenen en flessen. Sommigen gebruikten ook pepperspray, net als de politie zelf. De politie zette vervolgens waterkanonnen in. Zo'n 190 mensen werden aangehouden en negen politieagenten raakten gewond.

(Lees verder onder de foto)

De politie zette waterkanonnen in.
(c) Copyright 2020, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Duitsland hield in het begin van de coronacrisis de besmettings- en sterftecijfers onder die van veel van zijn buurlanden. Maar nu is het land, net als veel andere landen in Europa, in de greep van een tweede coronagolf.  Het Robert Koch Instituut (RKI) meldde vandaag 17.561 nieuwe geregistreerde coronabesmettingen. Gisteren waren het er nog 14.419

Meest gelezen