Het gebrek aan contacten met mensen uit andere milieus zou leiden tot meer vooroordelen bij thuiswerkers.
Public domain

Telewerken zou leiden tot meer vooroordelen en racisme door gebrek aan fysiek contact, stelt Britse studie

Mensen die al lang thuiswerken zouden meer vooroordelen en racisme vertonen dan mensen die fysiek naar het werk gaan en samenwerken met collega's. Dat blijkt uit een onderzoek van het Britse Woolf Institute bij 11.701 volwassenen in Engeland en Wales. Het gebrek aan sociale contacten met mensen met een andere achtergrond is daarvan de oorzaak, zegt onderzoeker Jasper Van Assche die het onderzoek heeft doorgenomen in 'De wereld vandaag'.

Thuis- of telewerken, de een vindt het fantastisch, geen files meer, je klapt 's morgens je computer open en je begint te werken, 's avonds klap je je computer dicht en je bent meteen thuis; de ander vindt het maar niets, je kan niet met een collega een koffietje gaan drinken of samen gaan eten en een beetje bijpraten... Feit is dat door de coronacrisis er veel meer mensen thuiswerken en het is dan ook niet verwonderlijk dat het fenomeen onderzocht wordt, nu meer dan ooit. 

Jasper Van Assche, postdoctoraal onderzoeker sociale psychologie aan de Universiteit Gent, geeft toe dat de resultaten van het onderzoek op het eerste gezicht vreemd lijken. Wat de onderzoekers echter aanhalen is dat telewerken gepaard zou gaan met minder kansen om op de werkvloer in contact te komen met mensen met een andere etnisch-culturele of religieuze achtergrond. En net die contacten zijn heel sterke voorspellers van minder vooroordelen, zegt Van Assche, zodat het gebrek aan contacten zou maken dat thuiswerkers meer vooroordelen en racisme ten toon spreiden. 

Beluister hier een bijhorend gesprek in "De wereld vandaag" op Radio 1 (en lees voort onder de video):

Er is nog wel contact via telefoon en bij videovergaderingen, maar bij die contactervaringen gaan een aantal non-verbale signalen verloren die heel belangrijk zijn in wat men intergroep-contactervaringen noemt, zegt Van Assche. En wat er nog bijkomt is dat die contactervaringen onze vooroordelen verminderen door enerzijds professionele taken zoals samenwerken met een groter doel voor ogen, maar anderzijds ook door meer intuïtieve babbeltjes tijdens de middagpauze. En die spontane interacties gaan verloren door het alleen thuiswerken, zelfs als dat gepaard gaat met online contacten met elkaar. 

Videovergaderingen kunnen fysieke contacten niet vervangen, zo blijkt.
Lea Lacroix (WMDE)/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

App-eritief als alternatief?

Om het fenomeen te onderzoeken moesten de onderzoekers uiteraard kunnen vergelijken met gegevens uit de periode toen er minder mensen telewerkten. Het Woolf Institute heeft eind maart en begin april bijna 12.000 Britten ondervraagd en de resultaten daarvan dan ook vergeleken met een gelijkaardige steekproef die het voordien al gedaan had. Op die manier konden de onderzoekers de verschillen opmerken.

Intussen zijn veel mensen nu al een lange periode aan het thuiswerken en dat vergroot het effect. Het effect is minder groot bij kortere periodes of minder dagen van telewerken. Het is immers zeker geen noodzakelijke voorwaarde dat we elke dag contact hebben met mensen met een andere achtergrond, zegt Van Assche. 

Overigens zouden we die contactervaringen ook kunnen hebben in onze buurt of in de winkel bijvoorbeeld, maar die contacten zijn nu ook allemaal erg beperkt. En door die langdurige isolatie kunnen we dus niet meer genieten van positieve ervaringen met andere groepen, zegt Van Assche.

Van Assche denkt dat het heel moeilijk zal zijn om de fysieke contactervaringen te vervangen door iets anders, maar een oplossing zou kunnen zijn om leuke middagpauzes te organiseren waarbij mensen samen hun boterhammetjes voor de computer opeten. Of een 'app-eritief', waarbij men samen iets drinkt voor de computer, als dat georganiseerd wordt in een divers team, zou dat er voor kunnen zorgen dat de vruchten die normaal geplukt worden uit contactervaringen kunnen terugkomen, aldus nog Van Assche. 

Mensen die thuiswerken ondervinden naast isolatie ook soms onverwachte praktische problemen.
Антон Пищулин/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Meest gelezen