"Met een klein gebaar maak je nu écht het verschil": de hoogtepunten uit de vlogreeks van Linde in "haar" Edegem 

VRT-vlogger Linde Merckpoel maakte de afgelopen twee weken vlogs over en in haar eigen buurt, in de Antwerpse gemeente Edegem. Elke dag bezorgde ze haar buren en omgeving met kleine acties en attenties - zoals kaartjes voor rusthuisbewoners en een etentje voor haar overburen - een geluksmomentje. We spraken met Linde over de video's die het meest teweeg hebben gebracht. "Het viel me op hoe snel je een toffe dynamiek kan creëren, als je zelf met een leuk idee komt."

Al tijdens de eerste lockdown in maart vrolijkte Linde vanuit haar "kot" in Edegem jong en oud op met haar filmpjes. Ze bezocht vrienden in een opblaasbare plastic bubbel, motiveerde studenten door boodschappen voor hen te doen en maakte haar eigen Bob Ross-schilderij. Acht maanden en - naar eigen zeggen - 20 extra kilo's later begon de nu hoogzwangere Linde vorige week opnieuw met het maken van lockdownvideo's. Dit keer vanuit een ander idee: "Hoe kan ik het verschil maken in mijn buurt tijdens deze donkere periode?"

Het viel me op hoe snel je een toffe dynamiek kan creëren, als je zelf met een leuk idee komt

Met haar camera in de hand en kat Dikkie aan haar zijde besloot Linde elke dag iets te doen waarmee ze haar buurt een hart onder de riem kan steken. Zo bakte ze een cake voor buren die ze nog niet goed kende en versierde ze haar raam met een gigantische vlam voor "De Warmste Week". Maar er waren ook enkele emotionele video's, die veel reactie uitlokten op sociale media.

Huilende senioren

De vlog waarin Linde met haar buren kaartjes en brieven maakt voor de bewoners van Woonzorgcentrum Immaculata in Edegem, zorgde voor een storm aan enthousiasme in Linde's mailbox. "Ik kreeg enorm veel berichten van jeugdbewegingen die vroegen hoe ik dat precies had aangepakt, en hoe zij iets gelijkaardigs op poten kunnen zetten", vertelt Linde. 

"Een vriendin van me is leerkracht in het lager onderwijs en heeft die vlog in de klas bekeken. Samen met haar kinderen gaat ze daar iets rond doen. Het is fijn als het lukt om met die vlogs mensen te inspireren om zelf acties te organiseren tijdens deze periode. Om een zaadje te planten, en mensen écht het verschil te laten maken voor iemand anders." 

Bekijk hier de vlog en lees voort onder de video:

Een dag na deze vlog bracht Linde nog een raambezoek aan de bewoners van Woonzorgcentrum Immaculata. Die toonden met trots  alle kaartjes en brieven die ze intussen van Lindes buren hadden gekregen. Op haar sociale media roept Linde op om dit idee massaal "te stelen": "STEEL DIT IDEE! Hoe meer hoe liever! En schrijf - net als mijn straat - brieven en kaartjes naar het WZC in jouw buurt", klinkt het aanmoedigend. 

Lees voort onder het Instagrambericht.

Ontspannen ouders

George en Lisa, de overburen van Linde, werken al een tijdje van thuis uit met hun drie kleuters in de buurt. De drukte van de voorbije maanden zorgde ervoor dat het koppel weinig quality time had. "Wat we het meeste missen? Gewoon eens alleen zijn met ons twee. Dat moet van onze trouw in augustus geleden zijn", vertelt George in Lindes vierde vlog. 

Het koppel voelt zich ook schuldig, omdat ze de kinderen al eens vaker voor de televisie zetten om verder te kunnen werken. Iets wat volgens Linde enorm herkenbaar is voor veel jonge ouders, die veel balletjes tegelijk in de lucht moeten houden in dit coronajaar. "Ik kreeg enorm veel reacties van ouders die zich zorgen maken over bad parenting. Dat én het schuldgevoel dat daarmee gepaard gaat, bleek heel herkenbaar. George en Lisa verdienden een gezellig avondje met twee, dus trakteerde ik hen op een date in hun eigen voortuin!"

Bekijk hier de vlog en lees daarna voort onder de video:

Koffie drinken met jongeren

De best bekeken vlog in de reeks (met bijna 18.000 views op Youtube), is die waarin Linde op een bankje praat met jongeren. In de Facebookgroep "Ge zijt van Edegem als ge" plaatste Linde een uitnodiging om met haar koffie te komen drinken in het Fort 5-park. Vooral jonge mensen namen plaats op het bankje en vertelden haar dat het ook voor hen geen simpel jaar was. 

"De video is veel gedeeld door jongeren onderling, maar er werd ook opvallend veel én positief op gereageerd door hun ouders. Veel jongeren en hun ouders waren blij dat deze video eens een ander beeld werpt op de jeugd tijdens de coronacrisis", verduidelijkt Linde. "Er wordt vaak gezegd dat ze zich niet aan de coronamaatregelen zouden houden, maar ook zij hebben het moeilijk nu. Dat aspect komt op een heel positieve manier aan bod in deze video."

Bekijk hier de vlog en lees daarna voort onder de video: 

Zorgen voor/over de zorg

Op datzelfde bankje sprak Linde ook af met arts en psychiater Jeff Suykerbuyk. Tijdens zijn lunchpauze praatte hij met Linde over hoe hij momenteel 7 dagen op 7 werkt om zijn patiënten te helpen. Opvallend veel van die patiënten zijn zorgverleners en ze komen naar hem toe met gevoelens als angst, kwaadheid en verdriet. "Psychiater Suykerbuyk vertelde me een pak heftige verhalen", vertelt Linde. "Zo staat hij een verpleegster bij die op een covid-afdeling werkt. Op een dag na een zware shift ging ze naar de winkel en sprak ze iemand aan die geen mondmasker droeg. Die persoon werd kwaad op haar. Dat moet zo frustrerend zijn als je zelf aan de corona-frontlijn staat."  

Psychiater Jeff Suykerbuyk vertelde me een pak heftige verhalen

Bekijk hier de vlog en lees daarna voort onder de video: 

Videospeler inladen...

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis telefoonnummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.  Jongeren kunnen ook terecht bij Awel op het nummer 102, of via chat op awel.be.  Volwassenen vinden bij Tele-onhaal een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. 

"Hoe ga jij het verschil maken?"

Vandaag eindigde Merckpoel haar vlogreeks met een warme oproep: "Wat ga jij doen om het verschil te maken voor jouw buurt en “De Warmste Week?" Ze blikt terug op de voorbije twee weken en wil iedereen aanmoedigen om met kleine en grote gebaren andere mensen te steunen. "Wat ik aan deze reeks overhoud? Je kan snel iets moois in gang zetten, als één iemand actie onderneemt. Daaruit kan belachelijk snel een toffe dynamiek groeien."

Bekijk hier Lindes laatste vlog: 

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be. Volwassenen vinden bij Tele-onhaal een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be.

Meest gelezen