Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

President Trump blijft zich verzetten tegen nederlaag: hij ontslaat topman en vecht (tevergeefs) resultaat Michigan aan

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een topfunctionaris ontslagen nadat die de claims van de president had tegengesproken dat er massaal gefraudeerd werd tijdens de presidentsverkiezingen. Intussen hebben Republikeinen in de staat Michigan geprobeerd om de officiële goedkeuring van de resultaten tegen te houden. 

Chris Krebs was het hoofd van het agentschap voor cybersecurity (CISA) dat instaat voor de beveiliging van de verkiezingen. In tegenstelling tot de president bleef Krebs volhouden dat de verkiezingen eerlijk zijn verlopen en dat er geen sprake is van massale fraude. Op de website van zijn agentschap publiceerde hij een reeks berichten die die geruchten ontkrachten. 

Dat laatste was er voor Trump te veel aan, zo kondigde hij aan op Twitter: "De recente verklaring van Chris Krebs over de veiligheid van de verkiezingen van 2020 was zeer inaccuraat, aangezien er enorme onregelmatigheden waren en fraude - onder meer dode mensen die stemmen, waarnemers die niet binnenmochten in de stembureaus, 'storingen' in de stemmachines die stemmen van Trump veranderden in stemmen voor Biden", aldus Trump. "Daarom wordt Chris Krebs met onmiddellijke ingang ontslagen".     

Ook Krebs reageerde na zijn ontslag op Twitter: 

Krebs zei vorige week dat de verkiezing van 2020 "de veiligste verkiezing was in de Amerikaanse geschiedenis". Hij weerlegde op Twitter ook valse beweringen over verkiezingsfraude die de president vaak promoot. Als het hoofd van CISA was hij een van de topfunctionarissen die werken aan de beveiliging van kiesinfrastructuur tegen buitenlandse inmenging en fraude.

Heibel in Michigan

Intussen hebben Republikeinen in de staat Michigan geprobeerd om de goedkeuring van de officiële resultaten in het grootste kiesdistrict tegen te houden. Normaal is die goedkeuring een formaliteit, maar de Republikeinen in de zogenaamde verkiezingspanels staan onder grote druk om dat niet te doen, althans in de staten waar Joe Biden gewonnen heeft. 

In Michigan ging het om het district Wayne County, met daarin de stad Detroit, waar Joe Biden meer dan driekwart van de stemmen haalde. President Trump, die het proces van in het Witte Huis van nabij volgde, verheugde zich daarover op Twitter: 

Eerdere rechtszaken die het resultaat in Michigan aanvochten, werden door de rechter verworpen. Na felle kritiek draaiden de Republikeinen in het panel bij en werden de verkiezingsresultaten alsnog officieel goedgekeurd. Maar de kans is groot dat Republikeinen in andere strijdstaten als Nevada en Arizona hetzelfde zullen proberen te doen.

Blijvend verzet

Trump heeft meer dan een week nadat de media Joe Biden als winnaar van de verkiezingen hadden uitgeroepen nog steeds zijn nederlaag niet toegegeven. Hij beschuldigt de Democraten ervan de verkiezingen te hebben gestolen door massaal te frauderen met onder meer briefstemmen.

"Het enige dat veilig was aan onze verkiezing van 2020 is dat ze zo goed als ondoordringbaar was voor buitenlandse machten. Daarvoor verdient de Trump-administratie veel lof. Helaas hadden de radicaal-linkse Democraten, Dominion en anderen misschien wel meer succes", tweette Trump nog over de verkiezing.

Trumps advocaten hebben rechtszaken gestart in verschillende staten, die tot nu toe geen resultaat opleverden. De staten moeten tegen begin december de officiële verkiezingsresultaten doorgeven. Op 14 december wijst een meerderheid van de aangestelde kiesmannen dan normaal gezien Joe Biden aan als toekomstig president.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen