Donald Trump
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

VS-president Donald Trump vermindert Amerikaanse troepen in Afghanistan en Irak

De Amerikaanse president Donald Trump trekt troepen terug uit Afghanistan en Irak. Het aantal militairen in Afghanistan moet voor midden januari verminderen van 4.500 naar 2.500, dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie gemeld. Uit Irak vertrekken 500 van de 3.000 Amerikanen, zodat ook daar 2.500 militairen overblijven. De terugtrekking is een verkiezingsbelofte van Trump.

Trump had weken voor de presidentsverkiezingen van begin november getweet dat de Amerikaanse soldaten in Afghanistan met Kerstmis terug in de Verenigde Staten zouden zijn. Ook eerder in september sprak Trump nog over een vermindering van het aantal manschappen in Irak.

"Het was een verkiezingsbelofte van Trump iets meer dan vier jaar geleden", duidt Jens Franssen, VRT-journalist en expert Midden-Oosten. "Ik ga de Amerikaanse soldaten terugtrekken uit die nooit eindigende overzeese oorlogen, dat was de belofte van Trump".

Aan deze terugtrekking van de troepen, uit beide landen, zijn gevolgen verbonden. In Afghanistan streden de Amerikanen tegen de islamitische rebellen van de taliban, maar de partijen spraken in februari af elkaar voortaan zo veel mogelijk met rust te laten.

(Lees verder onder de foto)

Archieffoto Amerikaanse soldaten in Afghanistan

"De gevolgen zeker voor Afghanistan zullen zeer groot zijn want daar lopen nog steeds onderhandelingen met de taliban, die zien natuurlijk wat er gebeurt op het terrein en die zijn ook zelf bezig met een militaire opmars", aldus Franssen. "In Irak, daar regeert nog altijd voor een stuk de chaos na het verslaan van terreurgroep IS. Maar, zegt Trump, Irak en Afghanistan zijn niet langer de problemen van Amerika."

Trump had al tijdens zijn verkiezingscampagne van 2016 aangekondigd troepen naar huis te halen. Hij wil ze nu terughalen voor aankomend president Joe Biden hem officieel opvolgt.

Kritiek: terugtrekking zal "vijanden verheugen"

Er komt veel kritiek op de plannen van president Trump om een deel van zijn troepen uit Afghanistan en Irak terug te trekken. Senaatsleider Mitch McConnell van zijn eigen partij zegt dat een snelle terugtrekking de Amerikaanse bondgenoten zal treffen. Het zou doen denken aan de vernederende terugtrekking van Amerikaanse soldaten uit Saigon in Vietnam in 1975.

"Een snelle terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan zou onze bondgenoten schaden en onze vijanden verheugen", aldus McConnell. 

(Lees verder onder de foto)

Mitch McConnell
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Raket op ambassade VS in Irak

Dat de situatie in Irak nog lang niet onder controle is, werd meteen bevestigd. Er werden raketten afgevuurd op de ambassade van de Verenigde Staten in Bagdad, dat heeft een veiligheidsbron in de Groene Zone gemeld. De ambassade ligt in deze groene zone. 

Het Amerikaanse raketafweersysteem C-RAM trad meteen in werking. Daardoor waren er in het centrum van de Iraakse hoofdstad zware explosies te horen en lichtflitsen die de hemel oplichtten.

Met de aanval komt een einde aan een bestand dat de pro-Iraanse facties ruim een maand geleden hadden afgekondigd.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen