Mine Dalemans

Van dino's tot mijnwerkers: journalist Marco Mariotti schrijft geschiedenisboek over Maasmechelen

Het eerste geschiedenisboek van Maasmechelen is een feit. Journalist Marco Mariotti nam een duik in het relaas van zijn lievelingsplek in Limburg. In het boek "Ooit aan de Maas" bundelt hij waargebeurde verhalen en talrijke weetjes chronologisch, zoals in een echt geschiedenisboek. 

Twee jaar lang reisde Marco door de tijd om letterlijk geschiedenis te schrijven. Het verhaal van de gemeente ontluikt in het dinosaurustijdperk, trotseert Romeinen, vikingen en ridders en strandt ergens tussen de mijnschachten. “Ik was als kind al gebeten door geschiedenis en aardrijkskunde”, vertelt de onvervalste Maasmechelaar. “De vonk sloeg over toen er in 2017 archeologische resten werden ontdekt in Eisden-Dorp, en ik dat als journalist vanop de eerste rij beleefde. Het idee daagde mij toen om een toegankelijk boek te schrijven over de lokale geschiedenis. Ik wilde dat iedereen, jong of oud, zijn roots kon gaan verkennen. Illustratrice Martine Van Audenhove maakte prachtige tekeningen die het werk extra behapbaar maken.”

Vroeger zwommen hier dino's en werden er zelfs heksen verbrand.

Bij het verzamelen van informatie en weetjes kreeg Marco heel wat hulp van lokale heemkundige kringen, maar ook van mensen met een passie voor geschiedenis. “Het studie- en schrijfproces was een hele ontdekkingstocht. Eigenlijk kan je bijna elke historische periode toepassen op het Maasland. In de tijd van de dino’s stond dit gebied bijvoorbeeld helemaal onder water, waardoor de Mosasaurus hier gretig in het rond zwom. Toen de Romeinen de geschiedenis beroerden werd de alom gekende Heirbaan gebouwd. Later, in het riddertijdperk, werden er in Maasmechelen kruistochten gehouden en zelfs heksen verbrand. Tel daar nog wat eeuwen bij op en we kregen ook Bokkenrijders over de vloer. Dat lokale geschiedenis saai is, berust dus op een fabeltje!”

Specifieke avonturen

Ook voor wie niet langs de Maas woont is het boek interessant leesvoer. “Vooral de eerste hoofdstukken omvatten algemenere informatie. Die Mosasaurus zwom bijvoorbeeld vrolijk door tot Lanaken of Genk. Maar bepaalde verhalen zijn natuurlijk wel erg plaatsgebonden. De inwoners van onder meer Eisden-Dorp en Opgrimbie zullen al lezend ontdekken wat er zich tijdens de riddertijd in hun dorp afspeelde. Die specifieke avonturen maken het boek natuurlijk net uniek.”

Dat de geschiedenis zich altijd weer herhaalt, is een wijsheid die de journalist ook aan de hand van de Maasmechelse kronieken kan bevestigen. “Zo is een volksverhuis iets van alle tijden. In de twintigste eeuw trokken er heel wat gastarbeiders uit Italië en Turkije naar deze streken, maar de Romeinen en de Germanen deden hen dat tweeduizend jaar geleden al voor. Of er nog meer patronen zijn? Jazeker. Ze staan allemaal in mijn boek!" 

Mine Dalemans

Meest gelezen