Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Verhofstadt over blokkering van Europese begroting door Hongarije en Polen: "Uiteindelijk zullen ze moeten bijdraaien"

Europarlementslid Guy Verhofstadt denkt dat Hongarije en Polen uiteindelijk zullen buigen voor de druk van de andere Europese lidstaten. Voorlopig blokkeren beide landen de meerjarenbegroting en het coronaherstelfonds. Als ze dat blijven volhouden, dan moeten de andere 25 lidstaten samen een akkoord sluiten, zegt Verhofstadt. Maar intussen sluit ook Slovenië zich bij de twee dissidenten aan.

"Ik verwacht dat Hongarije en Polen in de loop van volgende week hun houding zullen bijstellen", zei Verhofstadt vanochtend in De Ochtend op Radio 1. "Daarvoor moeten we de druk op die landen hoog houden. Wij, in het Europees Parlement, zullen ons aan ons standpunt houden. Volgende week is het aan de ministers van de lidstaten om verder te onderhandelen."

Hongarije en Polen blokkeren al een tijdje de opstart van het Europese coronaherstelfonds en de begroting voor de komende zeven jaar. Beide EU-lidstaten voelen zich geviseerd door een afspraak met het Europees Parlement, waardoor landen die zich niet houden aan de Europese regels van vrijheid en gelijkheid, minder geld zullen krijgen. In totaal gaat het om een bedrag van 1.800 miljard euro.

Versterkte samenwerking met 25

Volgens Verhofstadt is er ook een alternatieve oplossing mogelijk. "De 25 andere leden kunnen een versterkte samenwerking aangaan, zoals dat ook gebeurd is bij de invoering van de euro. Niet alle landen doen dan mee, maar dat heeft de euro niet tegengehouden. Op die manier kunnen we toch van start gaan met het herstelfonds vanaf januari. Het zou me sterk verbazen als Polen en Hongarije dan nog het been blijven stijfhouden."

Maar intussen betuigt ook Slovenië zijn steun aan de twee dissidenten. In een brief aan de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel stelt de Sloveense eerste minister zich vragen bij het mechanisme dat landen die de Europese regels van vrijheid en gelijkheid niet volgen, minder geld geeft uit de Europese begroting. "Alleen een onafhankelijke rechtbank kan uitmaken wat een rechtsstaat is", schrijft de premier aan Michel, "niet een politieke meerderheid".

Meest gelezen