Burgemeester trekt avondklok in Willebroek in: "Kort en krachtig willen blussen waar het brandt"

Willebroeks burgemeester Eddy Bevers (N-VA) heeft de avondklok weer ingetrokken. Die kwam er afgelopen weekend na overlast van jongeren. Vanuit verschillende hoeken kwam er forse kritiek op die maatregel. Het samenscholingsverbod blijft wel van kracht. "De invoering van de avondklok heeft geresulteerd in rust", aldus Bevers. 

Vanochtend regende het kritiek van juridische experts over de avondklok die de burgemeester van Willebroek afgelopen weekend had ingevoerd. "Buitenproportioneel en erover", klonk het langs alle kanten. Vanmiddag kondigde burgemeester Bevers dan ook aan dat de avondklok weer werd ingetrokken.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Samen met de avondklok werd ook een verstrengd samenscholingsverbod voor meer dan twee personen ingevoerd. Die maatregel blijft wél van kracht. 

"Effectieve maatregel"

De burgemeester van Willebroek zegt dat de avondklok een effectieve maatregel was. "De wijdverspreide beelden van Elsene zijn niks in vergelijking met wat hier aan de hand was", zegt Bevers. "We hebben dan ook kort en krachtig willen blussen waar het brandt. We hebben vanochtend besloten om de avondklok in te trekken omdat de rust is teruggekeerd."

"Het is door de avondklok dat de rust is teruggekeerd", gaat hij verder. "Daardoor hebben we ook tijd gekregen om een stevig dossier op te stellen, waardoor we een tachtigtal jongeren in beeld hebben. De volgende stap is om bestuurlijke maatregelen te nemen en in samenwerking met het parket bepaalde jongeren voor te leiden."

De criticasters hebben totaal geen voeling met wat er zich hier afspeelt

Eddy Bevers, burgemeester Willebroek

Bevers is er zich wel van bewust dat er veel kritiek kwam op de invoering van de avondklok. "Ik doe dit ook niet voor mijn plezier hoor. Ik lig wakker van het feit dat mensen die het goed bedoelen de prijs moeten betalen voor de mensen die het slecht bedoelen", zegt hij. "Maar de criticasters zitten waarschijnlijk ergens op een stoel en hebben totaal geen voeling met wat er zich hier afspeelt", vult hij nog aan. 

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) is tevreden dat de burgemeester de avondklok heeft afgeschaft. "Bevers is iemand die de handen uit de mouwen wil steken. Hij werd geconfronteerd met overlast en wou kordaat optreden. Ik kan dit alleen maar steunen, maar het is een wijze beslissing dat hij de avondklok weer heeft ingetrokken. Uit juridisch oogpunt was die maatregel problematisch." 

"Er werden ook al boetes uitgeschreven en er werd al een minderjarige en meerderjarige geïdentificeerd", laat het kabinet van Somers weten. "Zij werden al voorgeleid voor respectievelijk de jeugdrechter en onderzoeksrechter en kregen al voorwaarden."

Kritiek uit verschillende hoeken

Compleet erover, klonk het vanochtend onder meer bij Kati Verstrepen van de Liga voor Mensenrechten. "Ik denk dat de burgemeester hier zijn bevoegdheden te buiten gaat. Dit is waar we zo voor gevreesd hebben, wat men een slippery slope noemt. Men gaat altijd maar een stapje verder. Een jaar geleden was dit totaal ondenkbaar geweest." 

Verstrepen begrijpt dat de burgemeester die jongeren wil aanpakken. "Zo'n gedrag is ergerlijk, maar je pakt dat niet op deze manier aan. Zo tref je al de bewoners van Willebroek en niet enkel de jongeren." Daarbij is de maatregel illegaal, volgens haar. "Onze grondwet kan niet geschorst worden en bijgevolg kunnen ook de grondrechten die daaruit voortvloeien niet geschorst worden. Grondrechten beperken, bijvoorbeeld in de vorm van een samenscholingsverbod, dat kan wel. Dat is een doelgerichte maatregel waarmee je die jongeren aanpakt."

Beluister hier het gesprek met Kati Verstrepen in "De Ochtend" op Radio 1: 

"Geladen revolver"

Ook Stefan Sottiaux, professor grondwettelijk recht aan de KU Leuven, uitte felle kritiek in De Standaard. "Als men uitzonderlijke maatregelen een keer toelaat, hoe goedbedoeld ook, blijven ze klaarliggen als een geladen revolver voor elke schietgrage cowboyburgemeester of -gouverneur die minder goede bedoelingen of scrupules heeft."

Op Twitter barst het ook van de kritiek uit zowel academische als politieke hoek. Onder andere Ive Marx (UAntwerpen) schreef: "Maar waarom daar stoppen? Je zou meteen ook wat mensen in preventieve voorhechtenis kunnen steken."

Lees hieronder enkele reacties van vanochtend op het nieuws over de avondklok in Willebroek:

Meest gelezen