Virus hackt computers van gemeente Kuurne: "Onze diensten liggen allemaal stil"

Het gemeentehuis en het Sociaal Huis van Kuurne zijn momenteel gesloten. Ook telefonisch zijn ze niet bereikbaar. Dat komt doordat de gemeente getroffen is door een computervirus. Nog tot en met vrijdag blijft alles dicht. 

De gemeente Kuurne ontdekte gisteren een virus in haar netwerk. Na de vaststelling werden alle toestellen van de gemeente offline gehaald. Voorlopig kan het personeel dus amper nog iets doen via de computer, ook alle online diensten van de gemeente liggen stil. "Dat is natuurlijk een drama", zegt burgemeester Francis Benoit (CD&V). "Er is niets van dienstverlening voor onze inwoners. Onze mailboxen werken wel, maar daar zijn we eigenlijk niet veel mee, want we kunnen niet aan de nodige documenten en gegevens om de mensen verder te helpen." 

Computerspecialisten zijn momenteel alles aan het onderzoeken. Het virus zou binnengekomen zijn doordat iemand op een bepaalde site of een e-mail heeft geklikt. Het zou niet gaan om hackers die doelbewust hebben ingebroken in het systeem om geld te krijgen. "Het virus is eerder een soort wormpje dat onze systemen en gegevens aantast. We moeten nu alles controleren, om te ontdekken waar er schade is", legt de burgemeester uit.

Het gemeentehuis en het Sociaal Huis blijven gesloten tot en met vrijdag, zowel telefonisch als de loketten. Via e-mail kan je ze wel bereiken. De sportdienst en bibliotheek blijven open, maar zijn ook enkel via e-mail bereikbaar. Op de website van de gemeente kan je de juiste e-mailadressen vinden.

Meest gelezen