Radio 2

Waaslandhaven stockeert én bewaakt Amerikaans legermateriaal voor grootschalige oefening

In de Waaslandhaven zijn 2.200 tanks en ander legermateriaal aangekomen vanuit Amerika. Het Belgisch leger bewaakt het materiaal om het daarna te vervoeren naar het Oosten. Dit alles kadert in een grote legeroefening die geleid wordt door de Amerikanen en die zich elke 9 maanden herhaalt. 

In het begin van 2020 startte het Amerikaanse leger met een grootschalige oefening: Atlantic Resolve. In het kader daarvan brengen ze legermateriaal van Amerika naar het Oosten mét een tussenstop in de Waaslandhaven. 

“De Waaslandhaven is tijdelijk een militaire zone”, vertelt commandant Nuyens. “We hebben van de burgemeester van Beveren alle rechten gekregen om het materiaal dat door de Amerikanen tot hier gebracht is te stockeren en te bewaken.” De bedoeling van de grootschalige legeroefening die aan het begin van dit jaar startte, is om te testen hoe snel de Amerikaanse en Britse grondtroepen in Europa kunnen raken.

(Lees verder onder de foto.)

Radio 2

“In augustus zijn we begonnen met de voorbereidingsfase”, legt Nuyens verder uit. “Vorige week hebben de Amerikanen dan 2.200 tanks en ander legermateriaal hier op de kade gezet, en overmorgen zullen wij ervoor zorgen dat alles richting het Oosten vertrekt. Daar zijn 3 weken voor voorzien.” De oefening herhaalt zich elke 9 maanden, maar het is niet zeker dat er over 9 maanden opnieuw tanks in de Waaslandhaven zullen staan. “Het kan zijn dat de Amerikanen vinden dat wij het té goed doen. In dat geval gaan ze een moeilijkere haven opzoeken, want je kan er niet altijd op rekenen dat elke haven vrij is in tijden van crisis.”

(Lees verder onder de foto.)

Radio 2

Maar waarom kiest Amerika nu precies voor de Waaslandhaven? “Wij zijn al sinds 2000 bezig met dit soort operaties. Wij hebben in de loop van de jaren dus voldoende expertise opgebouwd om dit tot een goed einde te brengen.” 

De expertise is er, maar zo’n oefening in 2020 tot een goed einde brengen, is toch anders dan tijdens andere jaren: “Het coronavirus zorgt er inderdaad voor dat alles een beetje anders verloopt”, zegt Nuyens nog. “Iedereen loopt hier rond met een mondmasker en we houden voldoende afstand. We slapen ook allemaal in een apart container en we hebben zelfs een coronacontainer. Als er iemand symptomen vertoont wordt die daar in afzondering gebracht om daarna met een busje afgevoerd te worden naar een testcentrum. Corona of niet: deze opdracht moet doorgaan. Het materiaal moet continu beveiligd worden en zal uiteindelijk ook in het Oosten moeten geraken.”

Radio 2
kasto80

Meest gelezen