1 op de 5 Unizo-ondernemers denkt aan stoppen: "Financieel en mentaal op hun tandvlees door coronacrisis"

Door de coronacrisis denkt 1 op de 5 Unizo-leden eraan om te stoppen met zijn zaak. Dat blijkt uit een enquête van ondernemersorganisatie Unizo en het Vlaams agentschap VLAIO naar aanleiding van de Dag van de Ondernemer. "De onzekerheid is uitzonderlijk hoog", klinkt het daar. Maar toch zijn er ook lichtpuntjes.

Een bijzonder feestelijke Dag van de Ondernemer wordt het vandaag niet, dat zien ze ook bij Unizo. Des te meer omdat een enquête van Unizo en het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO) bij 450 Vlaamse zelfstandigen en ondernemers (allen Unizo-leden) niet al te rooskleurige resultaten oplevert.

Zo geeft 1 op de 5 van de bevraagde ondernemers aan dat ze aan stoppen denken. De leeftijd van hun zaak is daarbij zelfs niet van tel. Moet het nog gezegd dat de coronacrisis daar voor iets tussen zit? Heel wat zaken zijn verplicht gesloten en die die wel open zijn, draaien vaak geen normale omzetten. 

Er wordt dus nog meer risico genomen dan anders, maar zonder de zekerheid om er ook door te geraken

Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo

"De onzekerheid is uitzonderlijk hoog", legt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo, uit. "Veel ondernemers zitten op hun tandvlees, financieel maar vaak ook mentaal."

Lees verder onder het verslag uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Veerkracht

Bijna 1 op de 3 ondernemers antwoordt dat hij of zij eigen middelen in het bedrijf pompte om het hoofd boven water te houden, de mediaan staat daar op 20.000 euro. 7 procent van de ondernemers moest zelfs centen lenen van vrienden of familie. 8 procent vreest failliet te zullen gaan. 

"Dat zijn gigantisch grote aantallen. Er wordt dus nog meer risico genomen dan anders, maar zonder de zekerheid om er ook door te geraken. Dat is een enorm zware psychologische belasting voor onze ondernemers."

(Lees verder onder de foto)

Nicolas Maeterlinck

Toch denkt Van Assche niet dat die twijfels er ook voor zullen zorgen dat effectief 1 op de 5 ondernemers hun boeken toe doen. "Je mag de veerkracht van onze ondernemers niet onderschatten. Tussen aan stoppen denken en het ook effectief doen, ligt nog een grote afstand. Voldoende steunmaatregelen spelen hier een cruciale rol."

Van Assche heeft daar ook lof voor. "Het pakket maatregelen dat komt van de overheid is nooit gezien. De inspanning die de overheid doet, is heel erg groot. Het belangrijkste dat die ondernemers nu nodig hebben, is het kunnen doen draaien van de economie, uit de lockdown te kunnen komen en opnieuw aan het werk te kunnen gaan."

Innovatie

Er zijn trouwens ook lichtpuntjes, merkt Van Assche op. Zo blijkt dat bijna 6 op de 10 ondernemers door de coronacrisis tot nieuwe inzichten is gekomen en een andere manier van verkopen of klanten opvolgen is gaan uitproberen.

"Heel vaak is dat dan e-commerce, maar ze zijn vaak ook nieuwe producten en diensten gaan aanbieden. Sommige bedrijven zijn zich dus gaan heruitvinden. Daarin zie je dat op het moment dat de crisis het zwaarst is, de innovatiekracht van ondernemers minstens even groot is."

Meest gelezen