Foto's Animal Trust en vzw Ark van Pollare

200 dieren in beslag genomen in Oost-Vlaanderen: "Het grootste probleem was de vuiligheid, de eigenaars konden het niet meer aan"

In de provincie Oost-Vlaanderen zijn om en bij de 200 dieren in beslag genomen in een woning en de bijhorende tuin. Een agente botste per toeval op de toestand. De dieren leefden in schrijnende omstandigheden samen. Het gaat om verschillende konijnen, duiven, geiten, kippen, kanaries, een paard, een papegaai en nog veel meer andere dieren. Die worden nu opgevangen door verschillende dierenopvangcentra.

Dierenwelzijn Vlaanderen belde vorige week na de opmerkelijke vondst naar verschillende dierenopvangcentra in en ook buiten de provincie Oost-Vlaanderen om de dieren op te vangen. "Het is jammer genoeg niet de eerste keer dat we zoveel dieren moeten opvangen. Het komt vaak voor dat mensen beginnen met een klein aantal dieren, dan blijven ze er maar bijnemen tot ze veel te veel dieren hebben. En dan kunnen ze het niet meer onder controle krijgen", zegt Eline Ghekiere van vzw Animal Trust in Melle.

Het gebeurt vaker dat mensen meer en meer dieren bijnemen, tot ze het niet meer aankunnen

Eline Ghekiere van vzw Animal Trust in Melle

200 verschillende dieren

De 200 verschillende dieren werden eerst opgevangen bij dierenasiel vzw De Ark van Pollare in Lennik. Dat asiel is vooral gespecialiseerd in het opvangen van grote en kleine weidedieren. "Het was daar heel druk toen wij toekwamen. Ze waren volop bezig om alle dieren te verzorgen en een plaats te geven. Ze hadden héél veel werk." Het gaat om 23 konijnen, 97 duiven, 5 geiten, 27 kippen, 7 hanen, 3 fazanten, een papegaai, 5 parkieten, zebravinken, kanaries, een chinchilla, ganzen, eenden en nog meer dieren. 

(lees verder onder de foto)

Vuiligheid

Ghekiere zelf nam 7 honden mee. Er werd ook nog een paard naar The Old Horses Lodge in Laarne gebracht. Daar vangen ze oudere paarden op. "Het paard had een heel kromme rug, zag ik. De honden die we opvangen zijn wel wat te mager, maar we hebben wel al ergere verwaarlozing gezien", zegt Ghekiere. "Het grootste probleem waren de omstandigheden waar de dieren in leefden. Als je 200 dieren houdt dan brengt dat veel vuiligheid met zich mee." Vzw Animal Trust houdt in normale omstandigheden ongeveer 15 honden. Met de 7 honden erbij zitten ze dus ook helemaal vol.

De dieren zijn wel wat mager, maar het grootste probleem was de vuiligheid waar ze in leefden

Eline Ghekiere van vzw Animal Trust in Melle

We lezen op de Facebookpagina van vzw De Ark van Pollare dat een deel van de andere dieren ook al opvang heeft gevonden. Zorgboerderij Huppeldepup vzw in Grimbergen ontfermt zich over de chinchilla, de konijnen en de kippen. De duiven worden opgevangen in het VOC Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren Malderen.

(lees verder onder de foto)

Onderzoek

Er is een onderzoek gestart naar de precieze omstandigheden. Als het onderzoek is afgerond wordt beslist of de honden toegewezen worden aan vzw Animal Trust in Melle. Het kan ook zijn dat de eigenaars een aantal dieren terugkrijgen, áls ze zich houden aan bepaalde voorwaarden. Maar de honden stellen het goed, zegt Ghekiere: "Ze zijn al wat bijgekomen en ze zijn heel lief." Als toch beslist wordt dat de vzw de honden definitief mag houden, dan worden de dieren gevaccineerd en kunnen ze geadopteerd worden.

Alle dieren worden onderzocht door dierenartsen, ook de grijze roodstaart, dat is de papegaai.

kasto80

Meest gelezen