Radio 2

69 transmigranten onderschept op vissersboot uit Oostende, parket opent onderzoek naar grootschalige mensensmokkel

De Britse politie heeft 69 transmigranten gevonden op een oude vissersboot die vanuit Oostende onderweg was naar Groot-Brittannië. Het zijn wellicht allemaal Albanezen, die onder het dek van het schip verstopt zaten. Het parket van West-Vlaanderen opent een onderzoek.

De vissersboot moet dinsdagavond laat in Oostende vertrokken zijn. Want het is in de nacht van dinsdag op woensdag dat de Britse politie het schip op het Kanaal in Engelse wateren in het vizier kreeg. De Britten hebben het schip doorzocht en de grote groep transmigranten gevonden. Aangezien het schip in Oostende is vertrokken, is de kans groot dat zij in ons land aan boord zijn gegaan. Dat gaat het parket nu uitzoeken. Onze Scheepvaartpolitie en het team mensensmokkel van de federale gerechtelijke politie van West-Vlaanderen staan in nauw contact met de verbindingsofficier van de National Crime Agency in Groot-Brittannië. 

Mensensmokkelaars

De Britse politie heeft de vissersboot begeleid naar Harwich, een haven ten noordoosten van Londen. Daar werden de transmigranten van boord gehaald en allemaal verhoord. De drie bemanningsleden zijn gearresteerd. Het gaat om twee Oekraïners en een Let. Zij worden verdacht van mensensmokkel. 

Het schip van 30 meter lang stond een tijdje geleden te koop in Riga, de hoofdstad van Letland, voor 65.000 euro. Of mensensmokkelaars het schip kochten met de bedoeling om transmigranten naar Groot-Brittannië te smokkelen, is nog niet duidelijk. Dat zal de politie nu onderzoeken. 

"Dit toont aan dat alle Belgische zeehavens een doelwit kunnen zijn voor mensensmokkelaars", reageert het parket van West-Vlaanderen in een persbericht. "Dat ze het via de haven van Zeebrugge proberen, weten we al jaren. Maar ze gebruiken dus ook de plezierhavens, waar elke dag boten in en uit varen."

Radio 2

Meest gelezen