Antwerps gouverneur Berx: "Ik hoop dat er een nationaal verbod komt op de verkoop van vuurwerk"

In de provincie Antwerpen geldt dit najaar een algemeen vuurwerkverbod. Gouverneur Cathy Berx hoopt dat er ook strengere federale maatregelen komen. "Ik kan geen verbod op de verkoop van vuurpijlen invoeren maar heb mijn bezorgdheid overgemaakt aan Economische Zaken", zegt Berx op Radio 2 Antwerpen. Er wordt ook onderzocht of het bezit van vuurwerk strafbaar wordt.

Geen enkele Antwerpse burgemeester zal dit najaar toestemming geven om vuurwerk af te steken. Dat zijn de burgemeesters van de provincie overeengekomen met Antwerps gouverneur Cathy Berx. "Er zijn nog heel wat pertinente vragen rond ons verbod", geeft Berx toe in "Start Je Dag". "De politiemensen hebben me bijvoorbeeld verzekerd dat de handhaving van het verbod een grote uitdaging wordt. Ik hoop dat dit verbod alvast heel wat mensen zal overtuigen om dit jaar geen vuurwerk te kopen." 

Ik heb de FOD Economie gevraagd om grondig na te gaan of de verkoop van vuurwerk verboden kan worden

Cathy Berx

Verbod op verkoop?

Of dat advies opgevolgd wordt, blijft voorlopig giswerk. Want vuurpijlen afsteken mag niet, ze aankopen in vuurwerkwinkels wel. "Ik kan als Antwerps gouverneur geen verbod invoeren op de verkoop van vuurwerk. Dat gaat mijn bevoegdheid te buiten. Ik heb de zaak wel aan de FOD Economie overgemaakt en gevraagd dat ze grondig bekijken of er een verbod kan worden ingevoerd", zegt Berx op Radio 2 Antwerpen.

Verbod op bezit?

De Antwerpse gouverneur kijkt ook voor een andere zaak naar de federale regering. "Onze burgemeesters hopen dat dit verbod op een zo hoog mogelijk niveau wordt ingeschreven, dus niet alleen in de provincie Antwerpen. Ik heb de zaak daarom meteen doorgegeven aan het Crisiscentrum. Het is nu afwachten of er een federaal verbod komt op het afsteken van vuurwerk. Men bekijkt ook nationaal of het bezit van vuurwerk op het openbaar domein strafbaar kan worden. Tot het zover is, zijn we in Antwerpen alvast klaar om vuurwerk dit najaar te verbieden", besluit Berx.

Bekijk hieronder ook het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen