Rapport legt wantoestanden Australische elitetroepen bloot: "39 Afghanen onrechtmatig gedood als ontgroeningsritueel"

De Australische Special Forces, de elitetroepen van het leger, hebben tijdens het Afghaanse conflict minstens 39 Afghaanse gevangenen of burgers onrechtmatig gedood. Ze moesten dat doen van hun oversten, in een ontgroenings­ritueel. Dat blijkt uit een vier jaar durend intern onderzoek naar vermeende oorlogsmisdaden door de Australische militairen tussen 2005 en 2016.

De bevelhebber van het Australische leger heeft het onderzoek toegelicht waaruit blijkt dat 39 Afghaanse gevangenen of burgers zijn gedood, niet tijdens de gevechten, maar terwijl ze ongewapend gevangenzaten. Jonge  soldaten moesten van hun overste een burger ombrengen als een ontgroeningsritueel, zo zou blijken uit geloofwaardige informatie. Achteraf zouden de verantwoordelijken de daad hebben verdoezeld door een gevecht te ensceneren. Volgens de generaal brengt het rapport een "schaamtelijk verhaal van een egocentrische krijgerscultuur" aan het licht. 

Het onderzoeksrapport schetst een klimaat van "een giftige competitiviteit binnen het Special Air Service Regiment (SAS)", dat zijn de speciale eenheden van de landmacht. Door die na-ijver "namen sommige troepen een loopje met de regels of verdraaiden of negeerden ze die", zegt Campbell.  Zo'n 25 militairen zouden bij de onrechtmatige moorden betrokken zijn geweest. 

Niet in het heetst van de strijd

"Geen van deze vermeende onwettige moorden zou volgens de beschrijvingen hebben plaatsgevonden in het 'heetst van de strijd'. Ze vonden ook niet plaats in omstandigheden waarin de bedoeling van de dader onduidelijk, verwarrend of verkeerd was", zei Campbell donderdag in Canberra aan de pers. "Iedere persoon met wie tijdens het onderzoek is gesproken, had een grondig begrip van het humanitair oorlogsrecht", aldus de bevelhebber. De bevindingen gaan volgens hem over "de ergst mogelijke schendingen van de militaire gedragscode en professionele waarden". (lees verder onder quote en foto)

Dit gaat om de ergst mogelijke schendingen van de militaire gedragscode en professionele waarden

Generaal Campbell, bevelhebber Australische leger
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

De inspecteur-generaal van de Australische defensiemacht onderzocht sinds 2016 beschuldigingen van oorlogsmisdaden door de Australische troepen in Afghanistan. De feiten dateren van tussen 2005 en 2016 maar waren jarenlang binnen het leger geheim gehouden. Ze kwamen aan het licht nadat een advocaat binnen het leger vertrouwelijke documenten aan de pers had gelekt. Vandaag wordt een bewerkte versie van het rapport vrijgegeven aan het Australische publiek. Premier Morrison had al gewaarschuwd dat het schokkende informatie zou bevatten. 

De premier is voor de bekendmaking al op bezoek geweest bij de Afghaanse president Ashraf Ghani. Hij heeft daar zijn diepste rouw uitgesproken voor het wangedrag van de soldaten. Ook de legerbevelhebber heeft dat gedaan. Hij beveelt aan zoals in het rapport staat, dat 19 soldaten of ex-soldaten worden vervolgd voor oorlogsmisdaden. Sommigen van hen zijn nog in het leger actief. Ook de families van de omgekomen burgers moeten worden vergoed, staat in het rapport. 

Australië vecht sinds 2002 in Afghanistan mee met de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten, tegen de talibanrebellen. Het land heeft er nu nog 1500 militairen. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen