Bart De Pauw op 14 januari voor rechter voor stalking en elektronische overlast

Tv-maker en presentator Bart De Pauw zal zich op 14 januari voor de rechter moeten verantwoorden voor stalking en elektronische overlast. Meer dan drie jaar geleden barstte de zaak-De Pauw los, nadat de televisiemaker in een videoboodschap had laten weten dat de VRT de samenwerking stopzette na meldingen van grensoverschrijdend gedrag.

Televisiemaker Bart De Pauw zal op donderdag 14 januari volgend jaar voor de correctionele rechtbank in Mechelen moeten verschijnen op verdenking van stalking en elektronische overlast. "Het is die dag de inleidende zitting van de zaak", zegt woordvoerder Kristof Aerts van het parket van Antwerpen. Op de inleidende zittingsdag zal de agenda van het proces bepaald worden.

In november 2017 zette de VRT de samenwerking met de bekende televisiemaker stop, omdat er meldingen waren binnengekomen van grensoverschrijdend gedrag. Er kwam een gerechtelijk onderzoek en in september besliste de raadkamer dat De Pauw zich wel degelijk voor de rechter zal moeten verantwoorden voor elektronische overlast en stalking. 

Ik ben er klaar voor

Bart De Pauw op 29 mei 2020

Begin vorige maand eiste het gezin van De Pauw nog een schadevergoeding van 12 miljoen euro van VRT omdat de omroep zijn reputatie zou vernietigd hebben. De Pauw sprak van karaktermoord. De VRT ging niet in op de ingebrekestelling.

De Pauw wil proces

De Pauw liet eerder al verstaan dat hij aanstuurt op een proces. Een poging van slachtoffers om in ruil voor een schadevergoeding en publieke excuses een proces af te wenden, stootten op een duidelijke nee van De Pauw. "Ik ben er klaar voor", zei de komiek in mei.  Zijn advocaat, John Maes, heeft vertrouwen in de goede uitkomst van het proces. "We hebben veel te vertellen", liet hij eerder dit jaar optekenen.

De Pauw riskeert een boete tot 2.400 euro en een celstraf van 15 dagen tot 2 jaar.  Mocht de rechter oordelen dat de belaging gebeurde tegen "mensen in kwetsbare toestand" kan de straf worden verdubbeld.

Meest gelezen