Binnenkort eendenkroos op uw bord? "Knisperig, met een houtachtige smaak" 

Ligt er binnenkort in plaats van spinazie eendenkroos op uw bord? Of met een mooiere naam: waterlinzen? Als het aan de Nederlandse landbouwuniversiteit van Wageningen ligt wel. Eendenkroos kan snel en hygiënisch geteeld worden en is een goede bron van plantaardige eiwitten. Het kan puur, als een slaatje klaargemaakt worden, of verwerkt worden in gerechten in de plaats van spinazie. Dat vertelt moleculair bioloog Ingrid van der Meer in “Nieuwe Feiten” op Radio 1.

Eendenkroos, het groene spul dat je op vijvers vindt, is eetbaar, gezond en zit bomvol eiwitten. Bovendien is het erg gemakkelijk en snel in grote hoeveelheden te telen.

De Nederlandse landbouwuniversiteit in Wageningen is al zes jaar aan het onderzoeken of het ook veilig als menselijk voedsel gebruikt zou kunnen worden. Het kan ook schoon en hygiënisch geteeld worden, zegt moleculair bioloog Ingrid van der Meer in "Nieuwe Feiten" op Radio 1. Mensen kunnen het goed verteren en worden er niet ziek van.

 Het heeft een houtachtige smaak, en wat bijzonder is, het is knisperig, het heeft een soort “bite”

Ingrid van der Meer, moleculair bioloog

En hoe smaakt het? “Het heeft niet een hele specifieke smaak zoals spinazie, maar het is een soort bladgroente." vertelt Ingrid van der Meer. "Wij gebruiken het vers, in gerechten waar je anders spinazie in zou doen bijvoorbeeld. Het heeft een houtachtige smaak, en wat bijzonder is, het is knisperig, het heeft een soort “bite”.

“Ik heb het ook puur gegeten, als een soort verse sla, maar dat maak je ook wel een beetje aan, met olie en azijn et cetera."

We moeten toe naar meer plantaardige eiwitbronnen, en eendenkroos zit vol met eiwit.

Ingrid van der Meer, moleculair bioloog

Beluister hier het fragment uit het programma "Nieuwe Feiten" op Radio 1:

Waarom zouden we eendenkroos gaan eten? Ingrid Van der Meer: “Omdat we toe moeten naar meer plantaardige eiwitbronnen, en eendenkroos zit vol met eiwit. En het vermeerdert zich heel erg snel, waardoor je heel veel eiwit per hectare kan produceren, met dit plantje.”

Alternatief voor soja

“Het zou een alternatief voor soja kunnen zijn. Soja wordt nu veel gebruikt voor diervoeding, eendenkroos zou je ook kunnen gebruiken voor diervoeding, maar we zijn nu bezig met plantaardige eiwitbronnen specifiek voor mensen, voor humane voeding.”

Die eiwitten uit eendenkroos zouden overigens ook gebruikt kunnen worden in vleesvervangers, bijvoorbeeld om er vegetarische worsten of vegetarische hamburgers mee te maken. 

Lees voort onder de foto:

Hoe lang gaat het nog duren voor er eendenkroos op ons bord ligt? Ingrid Van der Meer: “We verwachten dat de Europese Voedselveiligheidautoriteit ons dossier over zo’n acht maanden tot een jaar zal goedkeuren. En dan kan het meteen op de markt komen."

"Waterlinzen"

Overigens wordt de naam “eendenkroos” gemeden, omdat die doet denken aan een vieze sloot waar eendjes op drijven en dus niet meteen proper of hygiënisch zou zijn. In de plaats daarvan wordt de benaming “waterlinzen” naar voren geschoven. 

Ingrid van der Meer: “Die naam hebben we niet zelf verzonnen. Het is een naam die we in Duitse literatuur terugvinden, maar ook in Oudhollandse boeken uit 1644 vinden we het woord “waterlinzen” al. En ook in andere landen is dit de naam voor eendenkroos: Wasserlinzen, lentilles d’eau. Dus het is een bekende naam, en het klinkt veel leuker dan eendenkroos.” 

Betekent dat dat het vroeger wel werd gegeten? Ingrid van der Meer: “Jazeker. Het werd gezien als een heel gezond “kruid”."

Meest gelezen