Bomen die beschadigd werden door vandalen in De Liereman zien er opnieuw "fantastisch goed" uit

De meeste bomen die beschadigd werden door vandalen in De Liereman in Oud-Turnhout, zullen die aanslag wellicht overleven, denkt Natuurpunt. Meer dan 100 eiken werden eind mei door vandalen ingezaagd met kettingzagen. Vrijwilligers van Natuurpunt verzorgden de bomen met mos en folie en dat lijkt ondanks de droge zomer te werken. "De overgroeiing is heel goed op gang gekomen en het overgrote deel ziet er fantastisch goed uit", zegt Sven Boets van Natuurpunt in Start je dag. 

"Pure moord op bomen", zo klonk het ontredderd in het natuurdomein De Liereman in Oud-Turnhout eind mei. Meer dan 100 eiken rond het bezoekerscentrum werden door vandalen bewerkt met kettingzagen. De vrijwilligers van Natuurpunt bedekten die "wonden" met mos en een speciale folie om te voorkomen dat ze zouden uitdrogen.

"In de zomer en het begin van het najaar hebben we bij een aantal bomen de folie verwijderd en zagen we dat de overgroeiing goed op gang is gekomen", zegt Sven Boets van Natuurpunt. "Het overgrote deel ziet er fantastisch goed uit. Het is ver boven onze verwachtingen."

In totaal werden 120 bomen beschadigd. 20 daarvan zijn definitief verloren en werden al meteen opgegeven, ook uit veiligheid. De overige 100 zijn nu nog altijd in leven.

Dit is ver boven onze verwachtingen. Ook al zijn we er nog niet helemaal. 

Sven Boets - Natuurpunt De Liereman

Nochtans was de droge zomer een extra gevaar voor de bomen. "We hebben daarom meteen folie aangebracht, om uitdroging van de wonden tegen te gaan. We hadden daarnaast tegen de droogte een heel plan uitgewerkt van water geven tot snoeien en uiteindelijk hebben we alleen water moeten geven."

De komende weken, als alle bladeren van de bomen gevallen zijn, zullen de folies allemaal verwijderd worden. "Dat moeten we doen om te voorkomen dat de bomen daaronder wortels gaan aanmaken, want dan moeten we die snoeien. Dan kunnen we echt zien of de wonden goed genezen en er ook een nieuwe houtlaag wordt gevormd. In elk geval is dit resultaat, ook al zijn we er nog niet helemaal, al heel goed." 

Meest gelezen