Cybercriminelen maken bijna 1,1 miljoen euro buit in politiezone Kanton Borgloon

In de politiezone Kanton Borgloon is sinds begin dit jaar al bijna 1,1 miljoen buitgemaakt via cybercriminaliteit. Al een tijdje is oplichting via internet sterk toegenomen in nagenoeg alle politiezones in de provincie.

Cybercriminaliteit gebeurt door fraude onder andere via websites voor tweedehands spullen, via sms, Facebook, mails of WhatsApp. Slachtoffers krijgen bijvoorbeeld een link toegestuurd, zogezegd van hun bank. Daarin wordt gevraagd hun paswoord aan te passen, phishing heet dat. Op die manier hebben de oplichters vrij toegang tot de rekening. 

Het gaat soms om bedragen van tienduizenden euro

Steven Vranken, politie kanton Borgloon

“Als er een link staat waarmee je je code moet aanpassen, moet je daar zeker niet op klikken”, vertelt hoofdinspecteur Steven Vranken. “Op die manier kunnen criminelen aan de haal gaan met je geld. Het gaat soms om bedragen van tienduizenden euro.” Het kan ook via whaling, dan krijgen mensen bijvoorbeeld een WhatsAppbericht van een bekende die vraagt om dringend geld over te schrijven. 

362.000 euro kwijt

De verloren bedragen kunnen soms hoog oplopen. Steven Vranken van de politie van kanton Borgloon: “In maart was er een aangifte van iemand die via internet cryptomunten wilde aankopen. Uiteindelijk zijn de verdachten aan de haal gegaan met 362.000 euro van die mensen. Een ander gezin heeft 134.000 euro verloren met soortgelijke feiten.”

Te mooi om waar te zijn

Een verklaring voor de toename van cybercriminaliteit is er volgens Vranken niet echt. “Mensen kopen vaker via internet, zowel via tweedehandssites of via Facebook", vertelt de hoofdinspecteur. "Ofwel zijn de websites vals en zijn ze erg goed nagemaakt, ofwel worden de goederen nooit geleverd. Je moet er altijd aan denken dat als iets te mooi is om waar te zijn, dat vaak niet klopt.” 

Goed nadenken dus vooraleer je op een link klikt in een mail of een bericht op je gsm, of als je iets wil kopen op het internet.

Meest gelezen