AFP or licensors

EU-Commissievoorzitter Von der Leyen: "Mogelijk al in december voorwaardelijke vergunning voor eerste coronavaccins"

De eerste coronavaccins krijgen mogelijk al volgende maand een Europese voorwaardelijke marktvergunning. Dat heeft Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd na een video-overleg met de Europese leiders over de aanpak van de coronapandemie. Zonder tegenslagen kunnen de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna nog voor het einde van het jaar een eerste groen licht krijgen, klinkt het.

Het is het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) dat beoordeelt of een vaccin op de markt kan komen. "En alle vaccins zullen op een correcte manier beoordeeld worden vooraleer ze een toelating krijgen", zei Commissievoorzitter Von der Leyen.

Voor twee vaccins, dat van Pfizer/BioNTech en van Moderna, komt er mogelijk nog dit jaar een vergunning. "Als alles verder goed gaat zonder problemen, zou EMA de voorwaardelijke markttoelating in de tweede helft van december kunnen geven", kreeg Von der Leyen te horen van het Europese Geneesmiddelenagentschap, dat dagelijks overleg pleegt met de Amerikaanse tegenhanger FDA.

Zo'n voorwaardelijke marktvergunning laat toe dat een vaccin of geneesmiddel kan goedgekeurd worden op basis van minder uitgebreide gegevens dan normaal, wanneer er een onbeantwoorde medische behoefte is en de voordelen opwegen tegen de eventuele risico's door het ontbreken van de nodige bijkomende gegevens. De producent moet in staat zijn om de ontbrekende gegevens in de toekomst nog te bezorgen.

Europese contracten

Eerder vandaag al zei de CEO van het Duitse farmabedrjf BioNTech, dat samen met het Amerikaanse Pfizer aan een coronavaccin werkt, dat het mogelijk is dat ze nog dit jaar kunnen beginnen aan de verdeling van het vaccin in de Verenigde Staten of ook in Europa.

De Europese Commissie heeft al met vijf farmabedrijven een overeenkomst voor de aankoop van een vaccin, onder meer met BioNTech/Pfizer. België heeft ingetekend op die bestelling. Met Moderna lopen de Europese onderhandelingen nog. 

Eerder deze maand nog kwamen Pfizer en BioNTech met de mededeling dat hun vaccin voor 90 procent doeltreffend blijkt in de testresultaten.

Videospeler inladen...

Meest gelezen