Fake news over corona: niet alleen via sociale media maar nu ook gewoon in de brievenbus

In Leuven hebben verschillende bewoners folders in de bus gekregen waarin de gevaren van het coronavirus worden geminimaliseerd. Tegelijkertijd wordt gewezen op de gevaren van vaccinatie. De politie kreeg al verschillende meldingen binnen. 

Kenny Verbeke  uit Kessel-Lo merkte niets bijzonders op toen hij begin deze week zijn brievenbus leegmaakte. Tot hij de folders die hij eruit haalde wat van naderbij bekeek:

De folders zijn niet alleen heel professioneel gemaakt, de theorieën erin lijken ondersteund te worden door medici. 

"De folders zagen er erg professioneel uit. Ik was verrast en boos tegelijk. Want er staan dingen in die helemaal niet kloppen. Het gaat van mondkapjes die niet nuttig en zelfs gevaarlijk zouden zijn.  Maar ook over het gevaar van vaccinaties en potentiële bijwerkingen. Bovendien worden de theorieën allemaal ondersteund door heel wat mensen uit de medische wereld."

Politie ontving meerdere meldingen

Kenny was niet de enige in zijn straat die de folders in zijn bus kreeg.  En ook de Leuvense politie  kreeg meldingen binnen, zegt woordvoerder Nicolas Del Piero: "Verschillende bewoners van Kessel-Lo hebben bij ons melding gemaakt dat ze folders in de bus hebben gekregen. Maar op het eerste gezicht worden er geen strafbare meningen in verkondigd. Het is dan ook moeilijk om hier iets tegen te ondernemen. ”

De verspreiding van dit soort berichten zien we wel vaker op sociale media, maar dat ze nu ook bij mensen in de bus belanden, komt veel minder voor. Bij de Leuvense politie is het de eerste keer dat er melding van wordt gemaakt.

Viroloog Johan Neyts reageert

Johan Neyts, viroloog aan het Rega Instituut van de KU Leuven doet al jaren onderzoek naar vaccins en ontwikkelt momenteel een vaccin tegen het coronavirus. "Over die gevaren van vaccineren kan ik duidelijk zijn: daar is allemaal niets van waar. Wat een vaccin doet, is het immuunsysteem trainen. Dat doet ons immuunsysteem eigenlijk automatisch.  Met een vaccin help je het immuunsysteem om zich klaar te maken voor wanneer het geconfronteerd wordt met een infectie. Ook de verhalen waarbij gesteld wordt dat het vaccineren van kinderen de kans op autisme doet toenemen is een typisch  'broodjeaapverhaal' dat al jaren de ronde doet en duidelijk ontkracht is. "

"Veel van die verhalen kunnen blijven bestaan door onwetendheid, en daar moeten wetenschappers op reageren.  We moeten duidelijk maken waarom die vaccins zo belangrijk zijn.  De vaccins tegen ziektes als rodehond, de pokken en polio hebben ons al veel ellende bespaard. In de jaren '50 en '60 waren er nog veel kinderen die met kinderverlamming geconfronteerd werden, dat is allemaal gestopt dankzij vaccinatie. Maar omdat mensen dat niet meer zien, vergeten ze die positieve aspecten en zijn ze soms bang. Maar dat is ten onrechte. De vaccins zijn veilig en dat wordt echt wel gecontroleerd door de autoriteiten zowel in ons land als in Europa."

Meest gelezen