VRTNWS

Gouverneur Decaluwé verbiedt vuurwerk en kerstboomverbranding in hele provincie

Vuurwerk afsteken of een wensballon oplaten op oudejaarsavond: het mag niet van gouverneur Carl Decaluwé. Hij verbiedt het voor de hele provincie en het verbod loopt minstens tot 18 januari. "Ik wil geen samenscholingen en onze ziekenhuizen hebben het al druk genoeg, daar moeten ze zich niet bezig houden met mensen die brandwonden opliepen door vuurwerk af te steken." Ook kerstboomverbrandingen zijn verboden.

Carl Decaluwé neemt de beslissing nu meteen, omdat Nederland vuurwerk ook nu al verbiedt. Dus hij voelde wat druk. Maar hij denkt ook aan de periode na nieuwjaar, want hij verbiedt ook kerstboomverbrandingen. "Alles waar mensen met te veel samenkomen, kan nu niet. Dat is de hoofdreden voor het verbod. Maar ik wil ook onze brandweerdiensten en ziekenhuizen beschermen. Want als er ongevallen zijn met vuurwerk, zorgen die voor brandwonden. En op de spoeddiensten is het al druk genoeg met Covid! Dus extra drukte moeten we daar absoluut vermijden."

Boete

Het is een warme oproep van de gouverneur. Hij is niet van plan op de hoek van elke straat een politieagent te zetten. Maar de politie kan het verbod natuurlijk wel afdwingen. Als de politie mensen betrapt, riskeren ze een fikse boete. "De boete kan oplopen tot 1.600 euro, dus dat wordt dan een erg duur vuurwerk!"

Reactie De Panne en Middelkerke

Het gemeentebestuur van De Panne heeft kritiek op de beslissing van de gouverneur. "De beslissing is overdreven", vindt eerste schepen Wim Janssens (ACT!E). De badplaats dacht erover na om het nieuwe jaar hoopvol in te zetten met een coronaveilig vuurwerk, op verschillende plaatsen in de gemeente. Maar dat kan nu dus niet meer.

De inwoners van Middelkerke vinden het dan weer jammer dat kerstboomverbranding verboden is, want dat is een traditie in de gemeente. "Het is altijd een groot plezier", klinkt het. Maar de inwoners begrijpen wel waarom de gouverneur die beslissing heeft genomen. "Bij een kerstboomverbranding komt er veel te veel volk samen. En in feeststemming let je niet altijd op wat je doet. We kunnen maar zo voorzichtig mogelijk zijn, het is voor onze veiligheid!"

Meest gelezen