AF-Fotografie.com

Kortrijks bedrijf wint "Henry van de Velde"-award met laadpaal voor elektrische auto's

Het Kortrijks bedrijf Smappee heeft een "Henry van de Velde"-award gekregen. Smappee wint in de categorie voor vernieuwingen in het bedrijfsleven, met haar laadpaal voor elektrische auto's. Het bedrijf is erg blij met de prijs. "Het is een bekroning voor het hele team", zegt C.E.O. Stefan Grosjean.

Henry van de Velde was een van de grootste Vlaamse architecten en kunstenaars van de 19de en 20ste eeuw, een internationale beroemdheid. De wedstrijd die naar hem vernoemd is, bekroont al meer dan een kwarteeuw de beste designs in Vlaanderen. Gezien schoonheid een belangrijke factor is, is het vrij verrassend dat een voorwerp als een elektrische laadpaal wint. Maar C.E.O. Stefan Grosjean zegt dat Smappee zich spiegelt zich aan Apple: net zoals de Amerikaanse electronicagigant, wil het bedrijf uit Kortrijk producten maken die slim zijn, maar ook een mooi design hebben.

Energiezuinige laadpaal

De naam van het bedrijf Smappee staat voor "smart applications energy efficiency", of slimme energie-efficiënte toepassingen. Daar is de laadpaal een goed voorbeeld van, zegt Grosjean: "Het is een slimme laadpaal, omdat hij zo goedkoop mogelijk laadt, hij kijkt naar de prijs van de stroom. Hij gaat ook zoveel mogelijk zonne-energie - die jij zelf op het dak produceert -proberen af te nemen om in de auto te stoppen. De laadpaal is ook duurzaam van materiaal en lokaal geproduceerd." De paal dient ook als verlichting.

Smappee werd opgericht in 2013 en ligt in het Evolispark, tussen Kortrijk en Harelbeke. Het bedrijf heeft 36 medewerkers. Daarvan werken er ook enkele in het buitenland, onder meer in Nederland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika. 

Meest gelezen