Federatie van Belgische cafés vreest kaalslag: "We moeten rekenen op 4.000 à 6.000 faillissementen" 

De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren door de coronamaatregelen, in het bijzonder de cafés. "Iedereen put uit zijn reserves", waarschuwt Erik Beunckens, afgevaardigd bestuurder van de federatie van cafés in België (FedCaf). Hij vreest duizenden faillissementen als de overheid "niet gaat compenseren wat we echt verliezen".

De verschillende regeringen in ons land zijn al met compensatiemaatregelen gekomen voor de horecazaken die de deuren moeten sluiten. Vandaag nog heeft het federaal parlement een nieuw steunpakket goedgekeurd, met onder meer een vrijstelling van de RSZ-bijdragen voor het derde kwartaal voor alle verplicht gesloten sectoren en een subsidie voor de uitbetaling van eindejaarspremies in de horeca.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"We zijn blij met elke steunmaatregel", zegt Erik Beunckens. Maar hij vreest dat het niet voldoende zal zijn. "De crisis is al sinds maart bezig. Waarschijnlijk zullen we op het einde van het jaar 161 van de 274 dagen niet gewerkt hebben, dus geen inkomsten gehad hebben. In feite zou men alles moeten kwijtschelden waar men niet heeft kunnen werken."

"Als men wil dat de horeca en zeker de caféwereld deze crisis gaat overleven... Als men niet gaat compenseren wat wij echt verliezen, dan moeten we volgend jaar rekenen op 4.000 tot 6.000 faillissementen. Dat gaat echt een kaalslag zijn in de sector", klinkt het.

"Iedereen zit aan zijn reserves. De cafésector heeft de voorbije jaren al zeer zwaar geleden onder diverse maatregelen. Het is begonnen met het rookverbod. De grote reserves zijn er niet meer", aldus nog Beunckens.

Beluister het gesprek in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Rob Engelaar Fotografie

"Ik leg al maanden bij van mijn eigen spaargeld"

Ook Linda Van Heymbeeck trekt aan de alarmbel. Zij baat Café Den Engel uit op de Grote Markt in Antwerpen. "Ik wil niet ondankbaar overkomen wanneer het gaat over de steunmaatregelen, maar ik ben ervan overtuigd dat heel veel horecazaken niet voldoende zullen hebben aan steunpremies en uitstel van betaling. Ik denk dat heel veel zaken het niet zullen halen."

Ook Van Heymbeeck put uit haar reserves om de rekeningen te betalen. "De vaste kosten blijven. Wij zitten op de Grote Markt. Dat is een luxelocatie, zegt men. Daar is nu weinig van te merken, want geen mens wandelt op de markt. Maar we zitten wel met een vrij hoge huishuur. Ik leg al maanden bij van mijn spaargeld om alle rekeningen te kunnen betalen."

De café-uitbaatster heeft naar eigen zeggen wel alle begrip dat de volksgezondheid primeert. "Dat boven alles. Maar om nu altijd de horeca als eerste te treffen en als laatste weer terug op te nemen in de normale gang van zaken... Normaal is het eigenlijk niet geweest want zelfs toen we open mochten, was het cliënteel bij mij maar een tiende van anders."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen