Videospeler inladen...

Iconische Boerentoren van KBC krijgt een nieuwe eigenaar en wordt "cultuurtoren"

De KBC-Toren, in de volksmond ook wel Boerentoren genoemd, krijgt een nieuwe eigenaar en ook een nieuwe bestemming. De bank- en verzekeringsgroep KBC wil de toren verkopen aan de Katoen Natie Groep van ondernemer Fernand Huts, die van het iconische gebouw een "cultuurtoren" wil maken.

Dat het gebouw een nieuwe eigenaar en een nieuwe bestemming zou krijgen, was al eerder bekend. Eigenaar KBC wou het gebouw immers van de hand doen. Uit de herontwikkelingsvoorstellen die de bank en verzekeringsgroep ontving, heeft het uiteindelijk voor een voorstel van de Katoen Natie Groep gekozen.  

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Het bedrijf van ondernemer en kunstmecenas Fernand Huts wil de toren samen met vastgoedontwikkelaar ION omvormen tot een "cultuurtoren", aangevuld met winkels, horeca, kantoren en appartementen.  

KBC en Katoen Natie Groep hopen de definitieve verkoopovereenkomst voor het einde van het jaar te kunnen afsluiten. 

Eerst nog saneringswerken

Voor de Boerentoren kan worden omgebouwd, moet het gebouw eerst nog voor een stuk ontmanteld worden en opnieuw gestabiliseerd. Ook moet er asbest worden weggehaald. De huidige eigenaar KBC heeft voor die werken intussen van de stad Antwerpen alvast een omgevingsvergunning gekregen. In het voorjaar van 2021 zouden ze starten.

Als die werken zijn afgerond, kan de nieuwe eigenaar Katoen Natie Groep beginnen met het realiseren van z'n plannen. 

Multifunctioneel cultuurgebouw

De nieuwe "cultuurtoren" zal ruimtes bevatten die kunnen worden gebruikt voor tentoonstellingen en de opslag van kunstwerken. Ook is er plaats voor een restauratieatelier, een beeldentuin, een filmzaal, een auditorium en een boekhandel. Daarnaast komen er op de 3 bovenste verdiepingen ook nog panoramazalen, die een uitzicht bieden op de stad en voor iedereen toegankelijk zijn. 

Als de werken verlopen volgens plan, zal de "cultuurtoren" in 2027 voltooid zijn. Het KBC-logo dat al sinds mensenheugenis op de top van de toren prijkt, zal ook na de werken het gebouw blijven sieren. 

Meest gelezen